Ekonomija
PREVENTIVA PROTIV ULASKA KUGE

Dosad odstrijeljeno 24.750 divljih svinja
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Gotovo trećina odstrela odnosi se na pet slavonskih županija, gdje je dosad odstrijeljeno više od 7100 grla divljih svinja

Među mjerama koje su država i Ministarstvo poljoprivrede odredili kao preventivu protiv ulaska i širenja afričke svinjske kuge (ASK) u Republiku Hrvatsku iz pojedinih zemalja u okruženju, kao što su Srbija i Mađarska, pojačan je i odstrel divljih svinja kao glavnih vektora u prenošenju te bolesti.Podsjetimo, ASK je zoonoza - nije opasna za čovjeka, no cjepivo protiv nje nije pronađeno, pa je najsigurnija mjera, u slučaju njezine pojave u jednom uzgoju, eutanazija cijelog tog uzgoja te dodatne mjere u krugu od tri, odnosno 10 km. Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači stupila je na snagu 21. prosinca 2018., a prema kojoj je do 9. listopada ove godine, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, u Hrvatskoj odstrijeljeno 24.748 divljih svinja.

Prepoloviti fond

Od tog broja na području pet slavonskih županija odstrijeljena je gotovo trećina - 7164 grla, a samo u Osječko-baranjskoj županiji 2082 grla. Mjera pojačanog odstrela, od strane Ministarstva poljoprivrede, sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu. Pojačani odstrel znači smanjenje ove populacije divljači na 50 posto njezina matičnog fonda. U lovištu Lovačkog društva Jelen Đakovo doznajemo od njegova predsjednika Miroslava Galića da je u pojačanom odstrelu, od zimus do sada, odstrijeljeno šest divljih svinja.
- Jer naše lovište je prigradsko i tu je mali broj divljih svinja, pa nekakva uloga našeg Društva u akciji pojačanog odstrela i nije toliko bitna. Svi smo dobili naputke što s odstrijeljenom divljom svinjom, moramo u roku 24 sata obavijestiti o odstrelu, uzorak mesa šaljemo na trhineloskopski pregled na ASK, vadi se krv i provode druge radnje. Broj odstrijeljenih jedinki moramo dokazati brojem repova - kaže Galić. On je ujedno i voditelj Lovnog ureda Đakovo, koji broji 22 LD-a; svako društvo obavještava Ministarstvo o svakom odstrelu.
Pojačani nadzor

Treba reći da je svih šest divljih svinja odstrijeljenih u lovištu LD-a Jelen Đakovo bilo negativno na trihinelu i ASK.
- Za prilike LD-a Jelen tih šest jedinki je prosjek, a taj se broj penje u lovištima što su bliža području Nabrđa, poligona. Oni imaju daleko više divljih svinja, a mi smo sami prsten oko grada. Najmanje smo rizični jer smo najudaljeniji od područja s većim brojem te divljači - dodaje Galić.
Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija divljih svinja svela na brojno stanje koje znatno smanjuje rizik, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. listopada dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području RH. Važnost ove mjere prepoznala je i Europska komisija, koja je Hrvatskoj odobrila sredstva za sufinanciranje njezine provedbe. Kao dodatne mjere, kojima se nastoji što prije otkriti virus ASK-a, uvodi se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima uz granicu sa Srbijom i BiH te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se one drže na otvorenom.
Suzana Župan
Za dojavu o lešini 100 kuna
Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je novčanu nagradu od stotinu kuna za fizičku osobu koja dojavi lokaciju lešine. Nagrada se isplaćuje u slučaju kada dojava rezultira pronalaskom lešine i pretragom uzorka u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta. Dostava lešine i uzorkovanje za pretragu u nadležnosti su ovlaštenih veterinarskih organizacija i lovoovlaštenika s područja gdje je pronađena. Pronalazak lešine divlje svinje može se dojaviti na telefonski broj 099 439 2507 ili na e-mail adresu: veterinarstvo@mps.hr.
Možda ste propustili...

UBLAŽAVANJE POSLJEDICA KORONAKRIZE

Njemačka planira rekordno zaduženje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana