Novosti
PRAVOBRANITELJICA O SLUČAJU SILOVANJA:

Kad žrtva i počinitelj žive u istom mjestu važno je zaštititi žrtvu
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u utorak vezano uz slučaj silovanja maloljetnice u Zadru da je u situacijama gdje žrtva i počinitelj žive u istom manjem mjestu, izuzetno važno pružiti žurnu zaštitu žrtvama kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija. Vezano uz slučaj kaznene prijave koju je policija podnijela protiv sedam mladića zbog sumnje da su u proteklih gotovo godinu dana u više navrata grupno silovali maloljetnu djevojku iz njihovog mjesta te odluku suca da se brane sa slobode uz izrečenu mjeru zabrane prilaska žrtvi, Ljubičić napominje da dok traje sudski postupak ne može komentirati niti utjecati na rad sudova s obzirom na njihovu neovisnost.


"Iz navoda iznesenih u medijima proizlazi kako je sudac pustio počinitelje da se brane sa slobode, odnosno da im nije odredio istražni zatvor, iako u konkretnom slučaju i žrtva i počinitelji žive u istoj sredini", navodi Ljubičić. Stoga upozorava kako je u situacijama kao što je ova, od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvama, a kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija.


"Navedeno svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta između počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtve od daljnjeg progona te povlačenja prijave", naglašava pravobraniteljica. Ističe i kako bi sve navedeno trebalo imati u vidu i prilikom provođenja pojedinačne procjene žrtve od strane nadležnih tijela, a kako bi se u što većoj mjeri smanjio bilo kakav rizik za žrtvu, odnosno kako bi joj se pružila žurna i adekvatna zaštita, posebice od viktimizacije i stigmatizacije. Navedeno je, dodaje, u skladu i s Direktivom o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u utorak u povodu istog događaja u kojem je žrtva maloljetna osoba, da ne može ocjenjivati je li sud pogriješio puštanjem osumnjičenih da se brane sa slobode, jer bi to značilo da se miješa u rad pravosuđa.
"Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije - to neću. To bi značilo da se miješam i ulazim u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud i pogriješio, postoji postupak prema pravnim lijekovima", rekao je Bošnjaković na izvanrednoj konferenciji za novinare. Podsjetio je kako je žalbu na postupak suda podnio državni odvjetnik te da će ih vjerojatno podnijeti i oni kojima su izrečene mjere opreza, a izvanraspravno vijeće suda odlučit će o tim pravnim lijekovima. "Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, on je odluku obrazložio, njegovo je viđenje stvari takvo, ja u to ne mogu ulaziti", kazao je Bošnjaković, dodavši kako on nema uvida u spis, ali da sve što je objavljeno o tom slučaju zvuči vrlo loše. Što se tiče stegovne odgovornosti suca, Bošnjaković u ovoj fazi postupka ne vidi ni jedan element da bi takvo nešto napravio. Smatra kako u svemu tome treba pokušati osigurati mir, ponajprije radi maloljetnice, potencijalne žrtve, jer se objavljuju tajni podaci, a to šteti žrtvi.H
Sudac dobio prijetnje
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da je sudac koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode dobio ozbiljne prijetnje i da je za njega zatražena zaštita. ‘‘Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvjerenosti čitavog društva, ali to se reflektira i na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam, za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost‘‘, kazao je Bošnjaković.
Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ ZARAŽENA NOVA 191 OSOBA, JEDNA UMRLA

U Osječko-baranjskoj županiji pet novozaraženih osoba

KONAČNI REZULTATI

Manje učenika palo maturu

COVID U HRVATSKOJ: NA BOLNIČKOM LIJEČENJU 138 PACIJENATA

Potpuno cijepljeno 42,54 % odraslih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija

2

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Termini cijepljenja do 19. kolovoza