Regija
ZA BOGATIJE TURISTIČKO ISKUSTVO POSJETITELJA

Virtualni hod gradom u društvu Šokačke Lady
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Preuzimanjem aplikacije turisti uz Katarinu Hepburn koračaju vremeplovom grada
ŽUPANJA - Turiste koji žele upoznati Županju u virtualnu šetnju gradom povest će jedinstvena Šokačka Lady - Katarina Hepburn, koja je ostavila neizbrisiv trag u njegovoj povijesti. Digitalizacijom i prelaskom s osobnih računala na mobilne uređaje postigla se mobilnost prikaza digitalnog sadržaja, a time i otvorile nove mogućnosti u turističkom informiranju.
TZ Županje obogatila je turističko iskustvo posjetitelja novom mobilnom aplikacijom, koja preuzima ulogu virtualnog turističkog vodiča. Riječ je o aktivnostima koje provodi Vukovarsko-srijemska županija u sklopu projekta prekogranične suradnje "ViCTour – virtualni i kulturni turizam", financiranog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija.


Svi koji žele zakoračiti u vremeplov u srcu Županje trebaju preuzeti aplikaciju Proširene stvarnosti na Google Play Marketu (naziv VICTour AR). A potom smartphoneom ili tabletom snimiti središnji dio plakata postavljenih na zgradama gradske uprave, Glazbene škole i Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera. Posjetiteljima se kao glasovni turistički vodič na mobilnim uređajima tada javlja Šokačka Lady i govori im o bogatoj povijesti i kulturi grada na Savi, koji je kolijevka prvog igranja nogometa i tenisa u RH. Online infrastruktura, smatra direktor TZ-a Županje Mirko Bačić, pridonosi promociji destinacije, ali i funkcionalnosti na terenu, od čega će dobrobit, uvjeren je, osjetiti i gosti i domaćini.


U sklopu projektnih aktivnosti, čiji je cilj razviti prepoznatljiv vizualni identitet, poboljšati turističku promociju i ponudu te unaprijediti vidljivost turističke ponude, u strogom centru Županje postavljen je i interaktivni infopult u koji su pohranjene sve osnovne informacije o gradu, njegovim znamenitostima, posebnostima, manifestacijama, događanjima tijekom godine i svemu onome po čemu je Županja poznata i što nudi posjetiteljima.


- To je trend modernog vremena i moramo svim našim sadašnjim i budućim turistima omogućiti suvremeni oblik tehnologije. Kada dođu u Županju, na sadržajnom infopultu mogu pronaći sve ono što ih zanima i na jednome mjestu dobiti sve informacije, vidjeti gdje su smještajni kapaciteti, dobiti kontakte... Sve je navedeno, podatke ćemo konstantno ažurirati i dopunjavati i treba poraditi na tome da se što prije prevedu na engleski i njemački jezik - kaže Bačić.


Napominje da se na turističkoj promidžbi i razvoju turističke infrastrukture u Županji treba još puno raditi kako bi se na najbolji način iskoristili raspoloživi potencijali i resursi i privuklo turiste. Ponavlja da Županja ima jako dobru turističku priču, a glavna kočnica razvoju turizma nedostatak je hotela. U gradu je 15 privatnih iznajmljivača, na raspolaganju je više od sto ležajeva, no brojne grupe turista traže hotelski smještaj, pa organiziraju noćenja i u susjednoj BiH.
- Treba nam hotel i onda ćemo moći govoriti o konkretnijim stvarima kada je u pitanju turizam, jer razvijati ga bez turističke infrastrukture tapkanje je u mjestu - zaključuje i dodaje da ima upita zainteresiranih investitora.
Marija Lešić Omerović
TKO JE LADY?
Kada je 1880. u Županju stiglo devet engleskih industrijalaca, jedan od njih, Fredy Hepburn, zaljubio se u Katarinu, kćer seoskog majstora i njihovim vjenčanjem ona je postala prva "šokačka lady". Bila je omiljena u engleskom visokom društvu i s engleskom gospodom i njihovim suprugama rado je igrala tenis. No Katarina nikada nije zaboravila odakle potječe i na sve je načine pomagala svome zavičaju. Nakon smrti supruga Fredyja, 1939., još je neko vrijeme ostala živjeti u Županji, a potom se preselila u Englesku. Prije odlaska, 1947., darovala je Županji zemljište i zgrade nekadašnje tvornice tanina za uređenje nogometnog igrališta. Ondje je sagrađen Spomen stadion prve nogometne lopte u Hrvatskoj, igralište NK Graničar te tereni Tenis kluba Županja 1881.
Možda ste propustili...

ŠUMARSKI FAKULTET POZIVA MENTORE I POSLODAVCE DA PRIME STUDENTE

Studenti će rješavati zadatke iz prakse

GRADSKO VIJEĆE POD EPIDEMIJSKIM MJERAMA

Objavljeni dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana