Regija
CRKVA SV. GRGURA VELIKOG

Srednjovjekovni se spomenik nastavlja temeljito obnavljati
Objavljeno 15. listopada, 2019.
ŠLJIVOŠEVCI - Nakon vanjske obnove župne crkve sv. Grgura Velikog, na red su došli i radovi u unutrašnjosti. Već nekoliko tjedana traju radovi u unutrašnjosti crkve, a nadziru ih osječki konzervatori. Crkva je naime zaštićeno kulturno dobro i obnova se provodi u sklopu Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture. Obnova crkve počela je prije četiri godine i dosad je u nju, navodi viša stručna savjetnica Snježana Klarić Čuljak iz Konzervatorskog odjela u Osijeku, utrošeno od 400.000 do 600.000 kuna.- Ove godine obnavljaju se zidovi i podovi svetišta i sakristije, a dosad je u potpunosti obnovljeno krovište te uređeno pročelje zvonika. Radovima je, naravno, prethodila izrada projektne dokumentacije, kao i istražni konzervatorsko-restauratorski radovi i izrada konzervatorskog elaborata - ističe viša stručna savjetnica Snježana Klarić Čuljak.

I za ovogodišnje radove većinu sredstava osiguralo je Ministarstvo kulture, a sufinanciraju ih i Župa sv. Grgura Velikog i Općina Magadenovac.

Teško je točno odrediti koliko će radovi trajati. Snježana Klarić Čuljak kaže da je program obnove crkve višegodišnji te da dinamika izvođenja ovisi o dinamici financiranja. Naravno da trajanje procesa obnove može biti skraćeno ako se u proces financiranja uključe i drugi izvori.

Nakon što budu gotovi radovi u unutrašnjosti i na samoj građevini, moći će početi restauracij pokretnog i nepokretnog inventara.

Završen fazni projekt vanjske obnove i radovi u unutrašnjosti koji su u tijeku prvi su ozbiljniji radovi nakon gotovo pola stoljeća. Crkva je, kaže Klarić Čuljak, posljednji put obnavljana i na njoj su se provodili radovi održavanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Godine su učinile svoje tako da je unutrašnjost crkve bila dosta ruinirana, u lošem stanju, te se prije četiri godine krenulo u temeljitu i kvalitetnu obnovu.

Crkva sv. Grgura Velikog u Šljivoševcima vrijedna je po svojoj graditeljskoj slojevitosti, a posebno je značajna njezina srednjovjekovna osnova. Sagrađena je kao pravilno orijentirana jednobrodna građevina s užim i nižim poligonalnim svetištem. Crkva je sagrađena u srednjem vijeku, a obnovljena u drugoj polovici 19. st. u stilu baroknog klasicizma i historicizma.

Točnih podataka o gradnji crkve nema, no u kanonskoj vizitaciji Župe Šljivoševci navodi se da je župa osnovana 1764. godine te da je crkva postojala prije turskih vremena.
Snježana Fridl
Možda ste propustili...

ODRŽANA DVODNEVNA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

Na 13. Panonu tridesetak slikara

ZNANSTVENO-STRUČNA MANIFESTACIJA

Baština staroperkovačkog govora

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRI KRAJU PROVEDBA INTERVENCIJSKOG PLANA

Ostala obnova Umjetničke škole i skladišni kapaciteti

2

POTPISAN UGOVOR O SUFINANCIRANJU S MINISTARSTVOM TURIZMA I SPORTA

Obnova sportske dvorane
dviju osnovnih škola

3

ZA ISTIM STOLOM POTREBNE I “BLATNE ČIZME” I LJUDI U ODIJELU

Privući mlade na školovanje u poljoprivredi i ostanak na istoku