Regija
POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA RAZVOJ PALIJATIVNE SKRBI U VPŽ-U

Olakšati život najteže oboljelima, pomoći članovima njihovih obitelji
Objavljeno 16. listopada, 2019.
VIROVITICA - U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je početna konferencija projekta Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji.Ovim projektom promicat će se zdravlje i povećati znanje i svijest stanovnika županije o važnosti, mogućnostima i načinima ostvarivanja prava na palijativnu skrb. Projekt je vrijedan 491.289 kuna i u stopostotnom je iznosu financiran iz EU socijalnog fonda. Nositelj je Virovitičko-podravska županija s partnerima - županijskim Domom zdravlja i virovitičkom općom bolnicom.

Projektom će se uspostaviti Volonterski centar za palijativnu skrb, promicanje zdrave navike života radi prevencije smrtnosti povezanih s kroničnim bolestima. Organizirat će se edukacije za članove obitelji bolesnika, ali i odrađene motivacije učenika 4. i 5. razreda srednje medicinske škole za rad u palijativnoj skrbi. U sklopu projekta nabavit će se pet bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima za OB Virovitica, kao i tri za posudionicu ortopedskih pomagala Doma zdravlja.

– Ovi će kreveti zamijeniti već postojeće koje imamo ugovorene s HZZO-om i bit će raspoređeni na tri odjela. Kreveti će podići kvalitetu i komfor pacijentima koji nažalost moraju boraviti u bolnici suočeni sa smrtonosnim bolestima – rekao je ravnatelj OB-a Virovitica Dinko Blažević. Zadovoljan pomoći koju će ovaj projekt pružiti palijativnoj skrbi na području županije je i ravnatelj Doma zdravlja Ivica Fotez.

– Palijativna skrb na području županije napreduje, a želja mi je pokrenuti stacionarni tip palijativne skrbi za manje zahtjevne palijativne pacijente. Tako bi u krugu bolnice u zgradi Upravne zgrade palijativnim pacijentima osigurali vrhunsku uslugu anesteziologa i medicinskih sestara te omogućili komfor u vidu posjeta obitelji, pa čak i kućnih ljubimaca - rekao je Fotez.

Vladimir Grgurić
PROJEKT TRAJE DO SIJEČNJA 2021. GODINE
Projekt Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji provodi se do siječnja 2021. godine. “Zadovoljstvo mi je što u nizu vrijednih projekata na području zdravstva koje provodi Virovitičko-podravska županija i ovaj iznimno važan projekt koji se tiče skrbi za palijativne bolesnike. Mnogi građani nemaju mnogo saznanja vezanih uz palijativnu skrb, koja prava imaju, i bolesnici i njihove obitelji. Upravo ćemo to ovim projektom pokušati znatno promijeniti”, istaknuo je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike