Regija
SENZACIONALNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Kod Starih Jankovaca pronađena rimska kola s dva upregnuta konja
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Istražena grobnica može datirati u 3. stoljeće naše ere, što ju svrstava u najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja

Rimska kola s upregnutim konjima pronađena u grobnici kod Starih Jankovaca, nedaleko od Vinkovaca, senzacionalno je arheološko otkriće. Otkriće su na lokalitetu Jankovačka dubrava predstavili Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba. Kola i ostatci konja datiraju iz trećeg stoljeća poslije Krista.

- Ovdje je riječ o senzacionalnom jedinstvenom otkriću na prostoru cijele Hrvatske, jer ovo je prvi put kod nas da je arheološki istraženo i dokumentirano jedno ovakvo složeno pogrebno vjerovanje iz doba antike. Sada slijedi dug postupak restauracije i konzervacije, ali isto tako i kompletna analiza pronađenog. Nadam se da ćemo za nekoliko godina nešto više znati o obitelji čiji su članovi desetljećima, prije 1800 godina, pokapani na ovom prostoru. Zanima nas više i o samim konjima, odnosno jesu li uzgajani ovdje ili su stigli iz drugih krajeva carstva, a što će nam više reći i o samoj važnosti i bogatstvu ove obitelji. To ćemo ostvariti suradnjom s domaćim, ali i brojnim europskim ustanovama - rekao je Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju.

Prema riječima Borisa Kratofila, kustosa Gradskog muzeja Vinkovci, osim grobnice s dvokolicom i konjima, istraženo je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova ukopanih u nasipe tumula te dva središnja groba, u kojima su vjerojatno bili pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul i podignut, no nažalost oba su groba opljačkana tijekom kasnijih razdoblja.

Grobnica s rimskim kolima i konjima pronađena je tijekom sustavnih arheoloških istraživanja antičkoga nalazišta tijekom rujna i listopada. Inače, istraživanja su započela 2017. godine, a provode se uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Vukovarsko-srijemske županije te uz logističku pomoć Općine Stari Jankovci i poljoprivredne zadruge Stari Jankovci, na čijem se zemljištu nalazi lokalitet gdje je pronađen ovaj vrijedan nalaz.

Velika grobna komora pronađena u zemljanome humku promjera je oko 40 metara te sačuvane visine oko jedan metar. Istražena grobnica može datirati u 3. stoljeće naše ere, što ju svrstava među najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja.

Nalazište je pobudilo veliko zanimanje struke pa mnogi arheolozi iz svih krajeva Hrvatske dolaze vidjeti taj senzacionalan pronalazak rimskih kola na dva kotača s upregnutim konjima u Starim Jankovcima.

Mario Kokaj
SLIJEDI RESTAURACIJA SVIH NALAZA
Nakon završetka istraživanja, koja su predviđena za kraj listopada, slijedi restauracija svih pronađenih nalaza, kao i provedba interdisciplinarnih analiza kojima će se prikupiti važne spoznaje o životu rimske aristokracije u južnoj Panoniji. S obzirom na izuzetnu važnost, ali i ugroženost nalazišta, istraživanja se nastavljaju sljedeće godine, kada se nadamo novim zanimljivim otkrićima te prezentaciji ovoga iznimnoga antičkog kulturnog krajolika, istaknula je Maja Krznarić Škrivanko, dipl. arh. i muzejska savjetnica.
Najčitanije iz rubrike