Osijek
“SMRDLJIVCI” POSVUDA

Protiv smrdljivih martina
mrežom i češnjakom
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Klimatske promjene razlog su velikog broja ovih kukaca iz porodice stjenica koji se zavlače u kućanstva da prezime

Izlaze iz kutija za rolete, ulijeću u kuće kroz otvorena vrata, u automobile, uvlače se u rublje koje se suši u vanjskim prostorima..., nema gdje ih nema! Riječ je o heteropterima, Osječanima poznatijima kao smrdljivi martini, kukcima od kojih je ovih dana nemoguće živjeti. Svjesni su toga i Osječani u svim dijelovima grada koji se ovih napasnika, kažu, ne mogu riješiti. Žale se da su dosadni poput stjenica, što i ne čudi, jer dolaze upravo iz porodice stjenica - sploštenih kukaca reda polukrilaca.

Bježe od hladnoće
- Nema gdje ih nema, i gdje se ne zavlače! Čim u večernjim satima upalim svjetlo, eto ih! Uzalud je i to što imam mreže na prozorima kad oni izlaze iz kutija za rolete i valjda iz svake moguće pukotine kroz koju mogu proći. Vrijeme je lijepo i koliko god željela s obitelji uživati na terasi, to ne mogu od te napasti koja ne samo da ima iritantan zvuk, nego i nakon što ga udarim strašno smrdi - ispričala je Osječanka, dodajući da su se građani tek nedavno riješili komaraca, a sada im, u balje ljeto, mira ne daju ovi jednako neugodni i iritantni kukci.
Dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, naglašava da se najezda ovih kukaca veže uz klimatske promjene koje su glavni uzrok tolikoj brojnosti smrdljivih martina.

- Ne podnose hladnoću te za hladnijih vremenskih uvjeta ulaze u kuće kako bi prezimili. Glavna im je karakteristika da izlučuju tvari neugodnog mirisa, a najlakše i najbolje zaštitit ćemo se od njihove najezde u kućanstvima postavljanjem zaštitnih mreža na vrata i prozore - savjetuje dr. Brdarić. Dodaje da postoje još razni načini kako bi ih se spriječilo da uđu u domove. Naime, kaže, oni ne vole miris češnjaka i mente, a ne odgovara im ni mješavina sapuna i vode. Ako ih se građani žele riješiti, mogu pokušati i s ljepljivim trakama koje se inače koriste u suzbijanju muha. Inače, građani za obranu od ovih letećih napasnika katkad koriste i razne insekticide, no neuspješno. Zanimljivo je da su smrdljivi martini zapravo potpuno nemoćni čim padnu na leđa, jer zbog oblika i težine svoga tijela ne mogu ponovno poletjeti. No do tada ispustit će neugodan miris, srećom, ni miris, a ni oni sami neće naštetiti čovjeku.

Ne prenose bolesti
Naime, kako kaže dr. Brdarić, smrdljivi martini nisu prijenosnici zaraznih bolesti na ljude, a također nije im, poput komaraca primjerice, zanimljiva ljudska krv. Hrane se isključivo biljkama i biljnim sokovima, a što se negativno odražava na poljoprivredne površine gdje ovi kukci mogu stvoriti popriličnu štetu. To i nije velika utjeha onima koji muku muče s ovim kukcima koji ih iritiraju i zbog kojih zatvaraju prozore, pa čak i izbjegavaju mjesta gdje ih može biti
poveći broj.

- U večernjim satima ne idem na neka osvijetljena mjesta, jer se skupljaju oko rasvjetnih tijela. Strašno - poručuje sugrađanka.

Marija Mihelić
U nepoštednu borbu i dezinsekcijom
U slučaju da građanima stvaraju baš velik problem u njihovim kućanstvima, u borbi protiv smrdljivih martina pomoći će im i tvrtke za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

- Te ovlaštene tvrtke imaju kemijska sredstva i mogu suzbiti te napasnike iz porodice stjenica. No, u slučaju prevelikog broja građani mogu pozvati ovlaštenog izvođača koji posjeduje kemijska sredstva i mogu provesti tretman uz pomoć tih namjenskih i odobrenih kemijskih sredstava kako bi ih suzbili. Moram reći da dosad nismo imali takvih poziva - dodao je dr. Brdarić.
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike