Osijek
MEĐUNARODNI DAN SLIJEPIH

Šetnja gradom uz poveze na očima i asistente
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Najveće su prepreke u ljudskim glavama, zbog čega je nužno konstantno senzibilizirati javnost

Međunarodni dan slijepih - Dan bijelog štapa obilježen je i u Osijeku, u utorak, 15. listopada, sad već tradicionalnom desetom akcijom "Prošetajmo zajedno", u organizaciji Športske udruge slijepih "Svjetlost" i uz partnerstvo Volonterskog centra Tenja.

Kako nam pojašnjava predsjednik udruge "Svjetlost", Stojan Bjelajac i ovom prilikom nastoje educirati učenike i nastavnike osječkih osnovnih škola, ali i ostale sugrađane, o svemu onome s čime se slijepe i slabovidne osobe susreću. "Učenjem izbjegavamo predrasude koje nastaju zbog neznanja, što vrlo lako može dovesti i do predrasuda. U ovoj su akciji svi sudionici prošetali zadanom rutom s povezima na očima i uz pomoć asistenata mogli su doživjeti realne situacije svih slijepih osoba. Puno je infrastrukturnih prepreka u prostoru, međutim najveće prepreke su u ljudskim glavama, zbog čega je važno kontinuirano raditi na osvješćivanju zajednice za ovu specifičnu skupinu u društvu", dodao je Bjelajac.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš istaknula je važnost gradskih udruga u promicanju prava slijepih osoba koje već deset godina rade na senzibilizaciji svih dobnih skupina. "Iako su u šetnji trebali sudjelovati školarci nekoliko osnovnih škola, a zbog štrajka prosvjetara nisu, povorka je svejedno bila uspješna i brojna, čime se na najbolji način obilježio ovaj dan", zaključila je Gamoš.

Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, Dragan Vulin, naglasio je kako i u Županiji nastoje financiranjem različitih projekata olakšati svakodnevicu slijepim i slabovidnim osobama. “Želja nam je brojne usluge i sve ono što povećava kvalitetu života ove skupine sugrađana učiniti boljim i dostupnijim, a ono što me posebno veseli činjenica je da je i ostatak zajednice u našoj županiji izrazito empatičan”, istaknuo je Vulin.

Ema Nenadić
DRAGOCJENA POMOĆ PASA VODIČA
Instruktorica u Centru za rehabilitaciju Silver, Blaženka Pugar, napominje kako je za slijepe i slabovidne osobe od iznimne važnosti i pomoć četveronožnih pomagača. “Korisnici koji se odluče za psa pomagača prije svega ga moraju voljeti da bi im on bio kvalitetan pomagač, s obzirom na to da odrađuju posao od 0-24, što ne može nijedna osoba, u takvom obujmu. Upravo su iskustva tih korisnika u svemu tome neprocjenjiva. U Hrvatskoj je trenutačno oko 150 pasa vodiča, od čega ih 50-ak pomaže slijepim i slabovidnim osobama, a ostalo su terapijski psi za djecu s poteškoćama u razvoju i invalide”, dodaje Pugar.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike