Osijek
POLAZNICI RATNE ŠKOLE “BAN JOSIP JELAČIĆ” U OBILASKU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Ovo je škola za generale i polaznici moraju poznavati svaki dio Hrvatske
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Ratna škola "Ban Josip Jelačić‘‘ Hrvatskog učilišta "Franjo Tuđman" najviša je razina vojne izobrazbe u Hrvatskoj i polaznici svih naraštaja u svom nastavnom planu i programu imaju obvezu proputovanja kroz cijelu Hrvatsku i upoznavanja sa stanjem vojnih postrojba, ali i lokalne uprave i samouprave. Tako je i ovogodišnji, 22. naraštaj škole, koji ima međunarodni karakter, s obzirom na to da se među 18 polaznika nalaze i predstavnici vojska Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, u utorak obišao Osječko-baranjsku županiju, a polaznici su kod Spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu u Osijeku upalili svijeće u spomen na sve vojne i civilne žrtve rata.

- Ovo je škola za strateške vođe, škola za generale i svi trebaju znati kakvo je stanje u svakoj županiji i svakom dijelu Hrvatske koji kroz nastavni plan i program obilazimo - kazao je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole, tijekom posjeta županiji, gdje ih je primio predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

Jedan od polaznika ovog naraštaja je i Osječanin, brigadir Željko Marinov, sudionik Domovinskog rata 1991. godine i voditelj Odsjeka u S3 gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi, koji kaže kako su uz kolege iz policije, Ministarstva vanjskih poslova i vatrogasnih postrojbi kompaktna skupina koja je svaka u svom području dostigla svoju razinu te da je ova škola samo nadgradnja osposobljenosti za buduće zadaće i aktivnosti.

Sa stanjem u županiji, ali i sigurnosnim izazovima s kojima su se tijekom migrantske krize 2015. godine susreli stanovnici Osječko-baranjske županije upoznao ih je predsjednik Skupštine Dragan Vulin.

Polaznici Ratne škole posjetili su i Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan te Beli Manastir, gdje ih je primio gradonačelnik Tomislav Rob.

Tomislav Prusina
VOJSKA BiH U PARTNERSTVU ZA MIR
Brigadir Armije BiH Mate Propadalo također je jedan od polaznika 22. naraštaja Ratne škole i oduševljen je onim što je vidio na području Osječko-baranjske županije.

- Čitao sam o Osijeku, ali da je ovako prelijep zaista nisam znao i sigurno ću ponovo doći kao gost - poručio je.

Napominje kako dolazi s pozicije zamjenika načelnika Uprave te da je riječ o poziciji gdje je, radi dobre suradnje, potrebno strategijsko znanje.

- Mi nismo članica NATO-a, ali smo u Partnerstvu za mir i puno sudjelujemo u NATO operacijama, a da bismo sudjelovali trebamo poznavati vojni jezik. Mi svi imamo alate, vježbe i mehanizme kojima se lako sporazumijevamo - zaključio je.
Najčitanije iz rubrike