Osijek
POLAZNICI RATNE ŠKOLE “BAN JOSIP JELAČIĆ” U OBILASKU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Ovo je škola za generale i polaznici moraju poznavati svaki dio Hrvatske
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Ratna škola "Ban Josip Jelačić‘‘ Hrvatskog učilišta "Franjo Tuđman" najviša je razina vojne izobrazbe u Hrvatskoj i polaznici svih naraštaja u svom nastavnom planu i programu imaju obvezu proputovanja kroz cijelu Hrvatsku i upoznavanja sa stanjem vojnih postrojba, ali i lokalne uprave i samouprave. Tako je i ovogodišnji, 22. naraštaj škole, koji ima međunarodni karakter, s obzirom na to da se među 18 polaznika nalaze i predstavnici vojska Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, u utorak obišao Osječko-baranjsku županiju, a polaznici su kod Spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu u Osijeku upalili svijeće u spomen na sve vojne i civilne žrtve rata.

- Ovo je škola za strateške vođe, škola za generale i svi trebaju znati kakvo je stanje u svakoj županiji i svakom dijelu Hrvatske koji kroz nastavni plan i program obilazimo - kazao je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole, tijekom posjeta županiji, gdje ih je primio predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

Jedan od polaznika ovog naraštaja je i Osječanin, brigadir Željko Marinov, sudionik Domovinskog rata 1991. godine i voditelj Odsjeka u S3 gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi, koji kaže kako su uz kolege iz policije, Ministarstva vanjskih poslova i vatrogasnih postrojbi kompaktna skupina koja je svaka u svom području dostigla svoju razinu te da je ova škola samo nadgradnja osposobljenosti za buduće zadaće i aktivnosti.

Sa stanjem u županiji, ali i sigurnosnim izazovima s kojima su se tijekom migrantske krize 2015. godine susreli stanovnici Osječko-baranjske županije upoznao ih je predsjednik Skupštine Dragan Vulin.

Polaznici Ratne škole posjetili su i Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan te Beli Manastir, gdje ih je primio gradonačelnik Tomislav Rob.

Tomislav Prusina
VOJSKA BiH U PARTNERSTVU ZA MIR
Brigadir Armije BiH Mate Propadalo također je jedan od polaznika 22. naraštaja Ratne škole i oduševljen je onim što je vidio na području Osječko-baranjske županije.

- Čitao sam o Osijeku, ali da je ovako prelijep zaista nisam znao i sigurno ću ponovo doći kao gost - poručio je.

Napominje kako dolazi s pozicije zamjenika načelnika Uprave te da je riječ o poziciji gdje je, radi dobre suradnje, potrebno strategijsko znanje.

- Mi nismo članica NATO-a, ali smo u Partnerstvu za mir i puno sudjelujemo u NATO operacijama, a da bismo sudjelovali trebamo poznavati vojni jezik. Mi svi imamo alate, vježbe i mehanizme kojima se lako sporazumijevamo - zaključio je.
Možda ste propustili...

DJEČJI KREATIVNI CENTAR DOKKICA

Prijave za kazalište potlačenih

NOVI GRAD, OMILJENO MJESTO ZA ŽIVOT

Gradska četvrt kojoj je sve na dohvat ruke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANARI KRAPINSKOG NASELJA NEZADOVOLJNI

Parkirališna su mjesta kratka, novac je bačen

2

SPORNIH DEVET MILIJUNA KUNA

Može li biti jeftiniji odvoz komunalnog otpada?

3

PROJEKT "ŽIVJETI ZDRAVO"

Hodači ponovno zajedno podno pješačkog mosta