Ekonomija
“ŽENSKA PERSPEKTIVA 2019.” ZA ŽENE NA NERAZVIJENIM PODRUČJIMA RH

Ako vidimo da naš posao raste onoliko koliko rastemo mi, naša želja za učenjem neće prestati
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Marijana Bošnjak

sudjeluje u obiteljskom poslu proizvodnje domaćeg piva

“Imamo Kušaonicu domaćeg piva u Sičicama pokraj Nove Gradiške i Bošnjak Beer&Gin Bar u Novoj Gradiški. Naš posao nije nastao kao poduzetnički projekt, nego se razvio iz hobija – kuhanja piva u kućnim uvjetima. U našem poslu sudjeluju moj suprug Mario, njegov brat Dario i ja. Svakome ide nešto bolje - Mario je destiler, Dario braumajstor – ili majstor pivar, a ja se bavim marketingom i većim dijelom administrativnim poslovima. Budući da volim učiti i smatram da je učenje izuzetno važno, često pohađam razne edukacije. Kada mi je stigao poziv za sudjelovanje u Ženskoj perspektivi, javila sam se i pozvala prijateljice da se prijave i one su to rado učinile. Od prije proizvodimo domaće pivo i gin, bavimo se pružanjem ugostiteljskih usluga na seoskom domaćinstvu i imamo Bošnjak Beer&Gin Bar u Novoj Gradiški. Znanjem i kontaktima stečenim u Perspektivi dodatno poboljšavamo svoje proizvode i usluge. Nije jednostavno točno izmjeriti što sam naučila u Perspektivi, a što iz knjiga ili drugih edukacija. Važno je da su edukacije u Perspektivi izvrsne, da su predavači vrhunski te da sam rado išla na naša druženja. Osim poslovnih edukacija, imali smo niz edukacija iz područja osobnog rasta. Predavačica Silvija Podoljak jako se potrudila da moje kolegice i ja izvučemo najbolje iz sebe na njezinim radionicama. Ako znamo da naš posao raste onoliko koliko rastemo mi, znamo da učenje nikada ne prestaje. Isto tako, naglasila bih da sam jako ponosna zbog toga. Čak mislim da smo Sandra Grgić i ja bile prve koje smo dogovorile posao. Kasnije ih je bilo još. Osim poslovnog povezivanja, stekle smo lijepa prijateljstva, a to nije manje važno. Izuzetno sam zadovoljna sudjelovanjem u ovom projektu. I prije sam sudjelovala u raznim projektima, ali nikada nisam bila ovako zadovoljna. Voditelj Tomislav Lneniček zaista se potrudio da nam pruži najbolje, od predavača do mjesta koja smo zajedno tijekom projekta posjećivali.”

Manda Živić

vlasnica OPG-a koji se bavi povrtlarstvom

Bavimo se povrtlarstvom 25 godina, a posljednjih pet godina preradom povrća odnosno zimnicom. U ovaj projekt prijavila me je prijateljica koja je prepoznala moj posao kao poduzetništvo jer ja to nisam tako gledala. Od novih proizvoda koje sam stvorila izdvojila bih pekmez koji prije nisam imala, a uz povrće krenula sam prerađivati i voće. Kao i neke nove proizvode s povrćem, ono što su kupci tražili od mene. Obratila sam više pažnje na pakiranje proizvoda, usklađivanje boja proizvoda s cijelim pakiranjem, naučila posložiti proizvod, obraditi etiketu i drugo. Projektom sam jako zadovoljna. Upoznala sam žene slične meni, vedre, pozitivne, vrijedne, koje svojim radom pridonose obitelji.”

Projekt Ženska perspektiva provodi udruga za razvoj poduzetništva PERSPEKTIVA iz Lipika, a financira The Coca -Cola Foundation
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete