Mozaik
VUKOVARSKA PREMIJERA HVALJENOG DOKUMENTARCA

"Pouke o čovječnosti" pred publikom u Vukovaru
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Vukovarska premijera novog dokumentarnog filma "Pouke o čovječnosti", poznatog domaćeg redatelja Branka Ištvančića, najavljena je za sutra, četvrtak, 17. listopada, a u Vukovar taj, od struke i publike hvaljen film, koji je izazvao golemi interes, dolazi nakon samo nekoliko prikazivanja - u Zagrebu, Puli, Pakracu i Karlovcu. Uoči projekcije, vukovarskoj će se publici obratit i jedan od protagonista filma, dr. Veljko Đorđević.


Navedeni dokumentarni film u Vukovaru će se, naime, prikazati u sklopu 4. simpozija palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika", a koji se održava u organizaciji Doma zdravlja Vukovar i suorganizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Hrvatskog liječničkog zbora. Službeno otvorenje simpozija počinje u 17 sati u Hrvatskom domu Vukovar, a projekcija filma je u 18 sati. Inače, dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" nastao je prema istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića koji je, uz dr. Marjanu Braš - a oboje su i sudionici u filmu - angažiran na polju palijativne skrbi u Hrvatskoj.


Ištvančićev dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" premijerno je nedavno prikazan na 66. Pulskom filmskom festivalu, nakon čega je uvršten u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA-e, koji će se od 20. studenoga do 1. prosinca 2019. godine održavati u Amsterdamu, a koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija tog tipa u Europi i svijetu. - Potresan je to, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine, uz pomoć medicinskog osoblja, evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja, u šest autobusa, više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih je većina pacijenata bila srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti - kazuje producent Antun Ivanković.
Valja reći i kako su pokretači tog važnog filmskog projekta autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković, a autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. S.Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLUMAC NA SUDU U LONDONU TUŽI TABLOID ZBOG KLEVETE

Depp: Amber me tukla i
obavljala nuždu na krevetu

2

ZBOG POGORŠAVANJA STANJA S PANDEMIJOM

Festival Ferragosto JAM ipak je odgođen za 2021.

3

U SKLOPU PRANDAU FESTIVALA ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Večeras u dvorcu Mailath koncert Ansambla Camerata Garestin