Autoglas
DANI OTVORENIH VRATA U TOMIĆ&CO.

Osječani upoznali čari treće generacije bmw-a 1
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Svi zainteresirani, a bio ih je veliki broj, mogli su se u subotu u Osijeku provozati u novom BMW-u serije 1. U osječkoj poslovnici omogućila im je to na Danima otvorenih vrata tvrtka Tomić&Co. Treća generacije BMW-a serije 1 - THE 1 - prvi je BMW serije 1 s tehnologijom pogona na prednje kotače. Rezultat je revolucionarna vozna dinamika s daleko prostranijom unutrašnjosti, čime je nova serija 1 svoju agilnost podigla na višu razinu. THE 1 je mladenački, moderan i urban. Kompaktni omjeri, fluidna linija krova i zapanjujuće dinamične linije na prvi pogled obećavaju agilnost i zadovoljstvo u vožnji. Unutrašnjost je moderna i precizno strukturirana, a putnicima se nudi prostora više nego ikada prije.

Kod BMW-a 1 na izboru su trocilindarski i četverocilindarski motori najnovije generacije, a mnoštvo poboljšanja osigurava im efikasniju potrošnju goriva, niže emisije i, u nekim slučajevima, veću snagu nego prije. Dostupna su tri dizelska i dva benzinska motora koji razvijaju od 85 kW (116 KS) u BMW-u 116d do 225 kW (306 KS) u BMW-u M135i xDrive. Novi motor koji pokreće potonji model najsnažniji je četverocilindarski u ponudi BMW grupe: ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,8 sekundi, pa sve do maksimalne brzine od 250 km/h. Novo izdanje serije 1, posebice popularne u Europi, dostupno je u verziji s pet vrata, a prvi put s električnim upravljanjem prtljažnika. Pet milimetara je kraći od svog prethodnika dok je njegova širina povećana za 34 milimetra, visina za 13 milimetara, a međuosovinski razmak je 20 milimetara kraći. Kapacitet prtljažnika od 380 litara povećan je za 20 litara, a preklapanje stražnjih sjedala povećava mu kapacitet na 1200 litara.

Sve navedeno dalo se provjeriti u testnoj vožnji, jedino što, naravno, s obzirom na to da smo vozili po "S" cesti, južnoj obilaznici i Ulici sv. Leopolda Mandića, nismo provjeravali maksimalnu brzinu, a ni ubrzavanje do stotke. Iskreno, za to nije bilo potrebe, jer je dovoljno samo nekoliko kilometara pa da se uvjerite u kvalitetu ovog automobila koji nas je oduševio, i o kojemu ćemo u jednom od idućih brojeva napraviti test, i gdje ćemo ga pažljivije proučiti.

Osim "jedinice", svi zainteresirani imali su priliku provozati i ostale najnovije atraktivne BMW modele. Većina ih je to i iskoristila, pa se upoznala s čitavom skupocjenom ergelom. M. Bugarić