Novosti
DA NE ZABORAVE SVOJE OBVEZE U FINANCIRANJU KAMPANJA

DIP kandidatima za predsjednika RH napisao vodič
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Kako bi potencijalnim predsjedničkim kandidatima, kojih je više od deset, olakšalo snalaženje u financijskim obvezama, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je vodič za financiranje izborne promidžbe na izborima za predsjednika Republike dostupan na mrežnim stranicama Povjerenstva.


Potencijalni su kandidati, podsjeća se u Vodiču, za financiranje izborne promidžbe dužni otvoriti poseban račun najkasnije s danom podnošenja kandidature, a najranije šest mjeseci prije potencijalnog roka za izbore, računajući kao rok datum na koji su izbori bili održani u tekućem mandatu. Na taj, poseban račun uplaćuju se donacije za financiranje promidžbe i obavljaju sve transakcije koje se tiču te promidžbe.


Poseban račun otvara se na ime i prezime kandidata, a od dana njegova otvaranja kandidati su dužni voditi: Knjigu blagajne, Knjigu primitaka i izdataka, Popis dugotrajne nefinancijske imovine i Knjigu potraživanja i obveza.


Kandidati, odnosno osobe koje se namjeravaju kandidirati, dužni su u roku od tri dana od dana otvaranja posebnog računa dostaviti DIP-u pisanu obavijest o tome nakon čega će im DIP, kao tijelo nadležno za nadzor financiranja, izdati lozinku za ulaz u informacijski sustav za nadzor financiranja.


Kandidati mogu financirati izbornu promidžbu iz vlastitih sredstava, sredstava političke stranke koja ih je predložila te iz donacija. Vlastita, dakle osobna sredstva koja namjeravaju utrošiti na promidžbu moraju uplatiti na poseban račun.


Kako bi kandidatima olakšale financijski teret izborne promidžbe, u kojoj svaki kandidat može potrošiti do osam milijuna kuna, fizičke i pravne osobe, dakle građani, obrti, tvrtke mogu im davati donacije jednokratno ili više puta tijekom kalendarske godine.
Za donacije iznad 5000 kuna donator i primatelj donacije dužni su zaključiti ugovor i priložiti mu spomenutu izjavu. Pojedinom predsjedničkom kandidatu fizička osoba može donirati maksimalno 30 tisuća kuna, pravna najviše 200 tisuća kuna. H
Možda ste propustili...

U LIPNJU U HRVATSKU UŠLO 6,6 MILIJUNA PUTNIKA

Poseban trak za najavljene putnike

MARKO PAVIĆ, MINISTAR REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU-A I KANDIDAT HDZ-A

U Slavoniju i Baranju uložit ćemo dvostruko više u idućem razdoblju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana