Osijek
SLIKA “KOPIKE” IZVAN SEZONE

Zašto je veliko dječje igralište i dalje ograđeno?
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Čemu uopće ograda kada kupališna sezona završi? Kome smeta da se djeca ondje igraju u jesen?

Iako je od zatvaranja kupališne sezone na "Kopiki" prošlo već šest tjedana, prostor koji okružuje bazene već je u katastrofalnom stanju. Nakon sunčanog i toplog proteklog vikenda roditelji mališana ponovno postavljaju pitanje nadležnima - zašto je tamošnje veliko dječje igralište i dalje ograđeno metalnom
ogradom?

Iako se ne može pobjeći od činjenice da metalna ograda kojom su ograđeni bazeni na "Kopiki" osigurava sustav naplate korištenja bazena, isto tako, ne može se ignorirati kako ona na račun tek u prosjeku dva i pol mjeseca ljeta predstavlja cjelogodišnje gradsko ruglo na jednoj od naljepših lokacija u gradu na Dravi koje je omiljeno utočište Osječanima za rekreaciju i šetnju s pogledom na desnu obalu Drave.

Čemu uopće ograda kada kupališna sezona završi? Bez nje se moglo desetljećima i nikada nitko bazene nije oštetio toliko da bi o tomu uopće bilo glasnijeg spomena, a, paralelno, bilo je pravo uživanje u ranu jesen, toplu kao ova sada, proljeće, pa i zimu, prošetati se "Kopikom". Zastati, sjesti na klupu, upiti sunce, pustiti djecu da se igraju na dječjem igralištu ili na zelenim površinama. Sažetak je to razmišljanja građana koje smo, kao i ružne prizore ograde obrasle u korov i prepunih kanti za smeće, zatekli na "Kopiki" u nedjeljno prijepodne.

"Sramota. Dovedem djecu ovamo u skatepark. Izvozaju se i onda uvijek ista želja: ‘Mi bismo na igralište!‘ No park je ograđen metalnom ogradom. Proljetos je netko jednostavno provalio ogradu kako bi djeca ipak mogla na igralište pa smo se provlačili. Danas, evo, samo tužno gledamo u prazne ljuljačke koje se koriste samo dva mjeseca godišnje za one koji plate ulazak za bazene pa za tu zabavu i ne mare", žali nam se otac djevojčica koje smo za vikend zatekli na "Kopiki".

Uz njega je prijatelj s četverogodišnjim sinom. Dijete nosi vrećicu od smokija u kantu i zastaje. Kanta prepuna, a oko nje smeće se prelijeva. Desetak metara niže dvije umirovljenice sa štapovima za nordijsko hodanje raspravljaju o "čudnoj živici" posađenoj uz ogradu. "Čini se, posadili su nešto uz ogradu što bi valjda trebalo imati namjenu da izraste u prirodnu barijeru između bazena i Drave pa da se ova ružna ograda makne. Ali, to se sve nešto sasušilo, pretvorilo u korov. Sada je još gore nego što je bilo kada je tu bila samo ograda!" izražava nezadovoljstvo jedna od njih.

Iz Sportskih objekata koji upravljaju "Kopikom" jučer nismo uspjeli dobiti komentar na ovu tužnu priču o "Kopiki" izvan sezone kupanja.

Ivana Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike