Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Na aktualcu o dežurstvu ljekarni, igralištu za djecu s posebnim potrebama...
Objavljeno 15. listopada, 2019.
ŽUPANJA

Ravnateljica Doma zdravlja Luca Lešić na aktualnom satu jučerašnjeg Gradskog vijeća je odgovorila na upit vijećnice SDP-a Mande Kopić zašto u Županji vikendom i neradnim danima nema dežurne ljekarne.


Pojasnila je da sukladno propisima Dom zdravlja ima ugovorenu ljekarničku djelatnost u Županji, Gunji, Gradištu i Drenovcima, a ograničavajući faktor za uvođenje dežurstava je nedovoljan broj stanovnika po standardu u Mreži javno-zdravstvene službe. Dom zdravlja u toj djelatnosti na području županjske Posavine sudjeluje s 25 posto udjela jer tu su i privatne ljekarne i drugi ljekarnički lanci.


- U županiji, sukladno broju stanovnika, ugovorena je jedna dežurna ljekarna u Vinkovcima jer je sukladno Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja propisan standard da Županija do 100.000 stanovnika ima jedan tim na jednom punktu – pojasnila je. Također je upozorila i na problem nedostatka magistara farmacije koji su nositelji ljekarničke djelatnosti i Domu zdravlja bi bilo teško organizirati dežurstva kada već i sada, za redovitog radnog vremena, magistre jedna drugu pokrivaju. Natječaji su stalno otvoreni, ali zainteresiranih nema.


Josipa Gregorovića iz SDP-a zanimalo je u kojoj je fazi postavljanje igrališta za djecu s posebnim potrebama u gradu. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Josip Nikolozo kazao da je da je igralište naručeno i da se već duže vrijeme čeka isporuka jer je takvih proizvođača u Hrvatskoj malo i zatrpani su poslom. Proizvode samo tri specijalizirane sprave koje je Grad i naručio. Dječje igralište će u suglasnosti s roditeljima biti postavljeno na lokaciji kod dječjeg vrtića. Pojasnio je da mora biti pripremljena posebna podloga s mekanom gumom na koju će biti postavljene sprave, a to će, najavio je, biti završeno do proljeća, kada će igralište za djecu s posebnim potrebama biti u funkciji. Gregorović se također zanimao za funkcioniranje pročistača otpadnih voda i zbrinjavanje mulja te hoće li zbog tih troškova doći do većih računa za građane. Tehnički direktor Komunalca Josip Vrhovec kazao je da je kontrola Hrvatskih voda pokazala da uređaj funkcionira i da do poskupljenja neće doći.


Vijeće je usvojilo polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna koje je podnio pročelnik UO za financije Željko Šimić. U prvih šest mjeseci Grad je uprihodio 27.252.023 kune i ostvaren je višak nad rashodima od oko 730 tisuća kuna.


- Možemo biti jako zadovoljni funkcioniranjem proračuna, promjenama poreza na dohodak i fiskalnim poravnanjem i to je prema meni jedna od najjačih mjera Vlade RH koja je od početka 2018. znatno ojačala lokalne proračune. Pozitivni trendovi u gradu nastavljeni su i u 2019. i vjerujem da su svi korisnici proračuna to osjetili – istaknuo je gradonačelnik Davor Miličević.
U ovoj godini Županja bi trebala ostvariti 26 milijuna kuna prihoda od poreza i time se, napominje, vraća na razinu iz 2009., što najbolje govori koliko je svih proteklih godina bila zakinuta, koliko je novca izgubljeno i što se sve moglo učiniti. M.Lešić Omerović
Gradonačelnik Davor Miličević izuzetno zadovoljan punjenjem proračuna, što, vjeruje, osjete i korisnici
Možda ste propustili...

ĐURĐENOVAC BEZ NEKADA PREPOZNATLJIVOG SIMBOLA

Uklonjen logo bivšeg DIK-a, pohranjen je u etnomuzeju

VALPOVAČKI PODUZETNIČKI INKUBATOR

Zakup prostora samo preko javnog natječaja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKLADNA POVORKA - KULMINACIJA 53. ŠOKAČKOG SIJELA

U povorci više od
tisuću sudionika

2

13. POKLADNO JAHANJE U BRANJINOM VRHU

Brnjevarom jahalo 70-ak konjanika

3

ZAJEDNO DJECA DND-A, VRTIĆA I ŠKOLA

Proveselile se maškare