Svijet
IZETBEGOVIĆ PODRŽAO TURSKU OFENZIVU

Kurdi sklapaju savez s Asadom i Rusima
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Vođe sirijskih Kurda tvrde da je sporazum s Damaskom, uz posredovanje Rusije, zasad usmjeren samo na raspoređivanje naoružanih vojnika duž granice te da će dvije strane kasnije razgovarati o političkim pitanjima.


Visoki kurdski dužnosnik Aldar Xelil rekao je da je cilj "izvanredne mjere" uz nadzor vladinog ključnog saveznika Rusije blokirati turske napade na granici. Washington je u nedjelju objavio da će povući svojih 1000 vojnika iz Sirije kao odgovor na uznapredovalu tursku ofenzivu, a Damask je postigao dogovor s Kurdima o raspoređivanju vojnika na granici, u pobjedi za sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Do značajnog preokreta došlo je prije tjedan dana kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući vojne snage iz dviju ispostava na sjeveru Sirije gdje su američki vojnici već godinama stacionirani.


Potez je otvorio put prema turskoj invaziji u sjeveroistočnoj Siriji čija je meta kurdska milicija (YPG) i njezini saveznici koji kontroliraju regiju. Sirijski vojnici spremni su, u sklopu sporazuma sa sirijskim demokratskim snagama (SDF), ući na teritorij od grada Manbija do Derika. "Nakon što su Amerikanci napustili regiju i dali zeleno svjetlo turskom napadu, bili smo prisiljeni istražiti drugu opciju, a to je razgovor s Damaskom i Rusijom o nalaženju rješenja i sprječavanju turskih napada", rekao je visoki kurdski dužnosnik Badran Jia Kurd. "Ovo je preliminarni vojni sporazum. O političkim elementima nije se raspravljalo, to će se učiniti u kasnijim fazama", dodao je Jia Kurd. Državni mediji izvijestili su da su naoružane jedinice u ponedjeljak ušle u Tel Tamer na sjeveroistoku Sirije, 35 kilometara od žarišta turske ofenzive. "Prioritet je zaštititi granice od turske opasnosti", rekao je Xelil.
U međuvremenu, čelnik najveće bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović podržao je tursku vojnu operaciju protiv Kurda u Siriji, tvrdeći kako je Turska na to bila "prisiljena", dok ta operacija izaziva osude diljem svijeta. Tiskani mediji u BiH u ponedjeljak su prenijeli Izetbegovićevu izjavu koju je dao za tursku državnu agenciju Anadoliju navodeći kako je Kurdistanska radnička stranka (PKK) odgovorna za niz terorističkih napada. "Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK u proteklim desetljećima ubila je desetke tisuća turskih vojnika, policajaca i civila", rekao je Izetbegović.

Hina
Ovo je vojni sporazum. O političkim elementima nije se raspravljalo, izjavio je kurdski dužnosnik
35

kilometara od žarišta turske ofenzive nalaze se naoružane jedinice lojalne Bašaru al-Asadu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike