Mozaik
HDU OBILJEŽIO NACIONALNI DAN ALBUMA

Najviše albuma u povijesti izdao je Oliver, čak 51, ali najprodavaniji je Danijelov
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Glazbena industrija danas slavi 71. rođendan glazbenog albuma, jer se 1948. pojavio format koji danas poznajemo kao album i koji je zauvijek promijenio svijet diskografije i glazbe. Hrvatska diskografska udruga obilježava ovaj dan u suradnji s brojnim izvođačima, autorima, glazbenim kritičarima i novinarima te ljubiteljima glazbe, a ovom prigodom donosi službene podatke iz diskografije s naših područja.

Kad je 1948. godine objavljena prva vinilna long play ploča u izdanju Columbia Recordsa, album je postao nezaobilazna forma u svim glazbenim žanrovima. Tada je snimljen Mendelssohnov Koncert u E-molu na vinilu, i to na 33 i 1/3 okretaja u minuti, a uskoro potom započinje diskografska era koja relativno brzo putuje i prema našim područjima. Godine 1956. izdan je pod okriljem tadašnjeg Jugotona prvi domaći album na 10-inčnom vinilu, a pripadao je Ivi Robiću, pjevaču zabavne glazbe i šlagera te prepjeva rock and roll pjesama. Već dvije godine kasnije diskografska scena s naših područja može se pohvaliti prvim rock-albumom "Naši dani" Grupe 220, koji je prošle godine proslavio okruglih 50 godina. Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s diskografskim kućama, autorima, izvođačima i novinarima ove jeseni u povodu Nacionalnog dana albuma provela je niz aktivnosti, kao jedina diskografska organizacija u svijetu koja je uz kolege iz Velike Britanije obilježila ovaj dan. Svoju su podršku pritom pružili i ambasadori projekta - Vanna, Opća opasnost, Edo Maajka, Marko Tolja i Neda Ukraden.

- Kada preslušaš cijeli album, vidiš bit onoga što je glazbenik htio reći. Od samog skupljanja pjesama do nekih prvih demo snimaka, proba s izvođačima pa do postavljanja aranžmana, zatim snimanja pa odlučivanja što je višak ili manjak itd. Proces stvaranja albuma zna biti jako težak. Savjetujemo ipak novim glazbenicima da se okrenu kreiranju albuma ispred singlova, jer priču je potrebno zaokružiti, napraviti niz pjesama koje zajedno nešto mogu reći - izjavili su članovi Opće opasnosti.

HDU je izdao drugo izdanje knjige priča o albumima pod nazivom "71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja". Knjiga nastavlja seriju koju su započeli autori i glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Zlatko Gall, a ove godine u knjizi se nalaze priče o albumima iz pera suradnika HDU-a i novinara Večernjeg lista Samira Mille. Urednik knjige još jednom je glazbeni znalac Siniša Škarica, a nizu priča ove godine pridružuje se i digitalno glazbeno izdanje čiji je urednik novinar, voditelj i urednik s Hrvatskog radija Zlatko Turkalj.

- U svakodnevnom radu u glazbenoj industriji diskografi, ali i izvođači i autori, nastoje publici servirati dobru glazbu i stvarati djela koja će ostati zapamćena. Unatoč svim izazovima i smjeru najnovijih trendova, uvijek se vraćamo izvorištu glazbenog djela - albumu. Bilo da je riječ o vinilu, CD-u ili glazbi na streaming platformama, album je format koji čini logičnu i potpunu cjelinu, priču koju želite poslušati od početka do kraja kako biste uistinu doživjeli to djelo. Album je opstao i još dugo će živjeti i zato zaslužuje svoj Nacionalni dan kada mu odajemo posebnu počast i slavimo njegovu veliku i značajnu obljetnicu. Sretan vam Nacionalni dan albuma! - izjavio je predsjednik HDU-a Želimir Babogredac.

Među zanimljivim brojkama iz naše diskografije koje je u povodu Nacionalnog dana albuma objavila Hrvatska diskografska udruga našao se i podatak o izvođaču s najviše objavljenih albuma. On je, naravno, legendarni Oliver Dragojević s 51 izdanim albumom, ali ni jedan od njih nije najprodavaniji album u povijesti jer tu titulu drži Danijel Popović s "Bio sam naivan" iz 1982. godine (725.000 primjeraka). Na drugom mjestu su Novi fosili s "Uvijek budi mi blizu", 1981., na trećem je Mišo Kovač s albumom koji nosi njegovo ime (1971.). Četvrti su Hara Mata Hari sa "Strah me da te volim" iz 1990., a peti Magazin s "Put putujem" iz 1986. godine. Najviše albuma u povijesti diskografije na našem području prodano je upravo 1983., njih više od 20 milijuna!

Tanja Kvorka
HDU je objavio drugo izdanje knjige “71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja”
Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike