Mozaik
SNIMANJE POČINJE KRAJEM TJEDNA

Novi film o Vukovaru 1991.
Objavljeno 15. listopada, 2019.
U Vukovaru ovih dana u Gradskoj kavani “Navis” traje casting za statiste

Prva klapa dugometražnog igranog filma o ratnoj kalvariji Vukovara 1991. godine će, najavljeno je, "pasti" krajem tjedna na jednoj od nekoliko lokacija koje će u gradu heroju sljedećih mjeseci "zaposjeti" filmske kamere, glumci, statisti.... Riječ je o filmu "Šesti autobus", poznatog redatelja Eduarda Galića i producenta Dominika Galića, čiji su rad Vukovarci najbolje upoznali preko serijala nazvan "Heroji Vukovara", prikazivan i na nacionalnoj televiziji.

- Za početak u Vukovaru ostajemo do 10-ak dana, a snimat ćemo na nekoliko lokacija diljem grada vezanih uz ratnu jesen ‘91, od hangara Veleprometa do mjesta koje će predstavljati Ovčaru. Snimat će se i izvan Vukovara, primjerice u Zagrebu i Glini zbog potreba scenografije s obzirom na danas, srećom dakako, gotovo posve obnovljeni Vukovar - kazuje producent i scenarist Dominik Galić. Radnju pak filma zasad otkriva samo ukratko: "Potraga je to jedne djevojke koja dolazi u Vukovar i traži jednog čovjeka s kojim je bila blisko vezana, a koji je nestao u ratom paklu Vukovara. Tijekom te njezine potrage, film prolazi kroz cijelu Bitku za Vukovar." Film će Galić opisati kao ratnu dramu koja gledatelja vraća u ratne događaje na Trpinjskoj cesti, Sajmištu, vukovarskoj bolnici, Ovčari… Radnja filma odvija se, dakle, 1991., ali i s "preskakanjem" u 2007. godinu, kada se pred srbijanskim sudom, u Beogradu odvijao sudski proces za ratni zločin na Ovčari.

Počiva na istinitoj priči s dokumentarnim obilježljima, a filmom se, kazao je i prije Galić, još jednom želi upozoriti na osobe nestale u Domovinskom ratu, ali i proširiti priču o Vukovaru za koju svijet premalo zna. I sam naziv "Šesti autobus" vezan je uz nestale, za čijom se sudbinom i danas traga, jer bio je to jedan od autobusa kojima su zarobljeni branitelji i ranjenici odvedeni iz vukovarske bolnice, a za koji ni 28 godina poslije nije poznato gdje je "nestao". Film će trajati dva sata, snimat će ove i tijekom sljedeće godine, a završetak filma planira se, kaže Domonik Galić, krajem 2020. ili počekom 2021. godine, iako mu je teško to prognozirati s obzirom na zahtjevnost snimanja ratne drame s k tome "manjim budžetom", no nada se da će kraju "napraviti dobar proizvod."

Galić zasad ne otkriva ni glumačku ekipu, osim da će biti “nekih poznatih i nekih novih, mladih glumaca, posebice iz Slavonije”. Prije početka snimanja, u Vukovaru ovih dana u Gradskoj kavani “Navis” traje casting za statiste, a potrebno ih je stotinjak. Umjetnička organizacija MissArt pozvala je zainteresirane da se odazovu (žene i muškarci stariji od 16 godina), a navedeno je i kako su osigurani honorari i prehrana za vrijeme provedeno na snimanju. Inače, projekt je dosad podržan od MORH-a i Ministarstva branitelja, Ureda predsjednice Republike, HAVC-a, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, sponzora, privatnih osoba i nevladinih udruga.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike