Kultura
U RITMU ČITANJA U MJESECU HRVATSKE KNJIGE

U vukovarskoj će se knjižnici održati i prvi Sajam knjiga nacionalnih manjina
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se od 15. listopada do 15. studenoga nastoji na državnoj, ali i lokalnim razinama, govoriti o knjizi, knjižničarstvu i knjižarstvu, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga i popratni događaji zanimaju - navela je Jelena Miškić, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, dodavši kako je ovogodišnja manifestacija posvećena glazbi motom U ritmu čitanja.


Kao i svake godine, pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture RH, a organizator Knjižnice grada Zagreba.


- U tih mjesec dana u Gradskoj knjižnici Vukovar održat će se brojni programi za pripadnike različitih generacija: izložbe, susreti s piscima, predavanja i radionice kojima pratimo zadanu temu. Od programa izdvajam književni susret za djecu s književnicom Nadom Mihaljević, koji ćemo održati 16. listopada, zatim predstavljanje humorističnog romana Vjekoslava Drnića Policajci i lopovi dva dana poslije te predstavljanje putopisa pod naslovom 10.000 milja Amerikom Ivana Bertoka, 5. studenoga - rekla je Miškić.


Naglasila je kako će vukovarska knjižnica biti mjesto održavanja prvoga Sajma knjiga i informiranja nacionalnih manjina, koji će se održati u subotu, 19. listopada, u organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske.


Mjesec hrvatske knjige u Vukovaru prate i dva lijepa glazbena događanja.


- To su večer šansone Srđana Depola, pjevača, skladatelja i književnika iz Rijeke, i program Putovanje jazzom kroz film, glazbeno-scenski i edukativni program s Lelom Kaplowitz. Imat ćemo i pregršt edukativno-kreativnih radionica za djecu u središnjoj knjižnici i njezinim ograncima u Borovu naselju, Potinu i Lovasu, kao i brojne izložbe, a cjelokupni program prezentiran je na našoj web-stranici i Facebooku - poručila je ravnateljica.


Dodala je kako je Mjesec hrvatske knjige do sada u Vukovaru redovito privlačio veliki broj posjetitelja kvalitetnim sadržajima, pa ne dvoji kako će tako biti i ovaj put.


Sada već tradicionalno, vukovarska će knjižnica ovu nacionalnu manifestaciju otvoriti 15. listopada besplatnim članstvom i vraćanjem knjiga bez naplate zakasnine. Miškić je istaknula kako ovu mogućnost koriste brojni korisnici te akcija ne će ni ovaj put izostati, to prije što ova institucija nastoji tijekom godine ponuditi sadašnjim i budućim korisnicima i posjetiteljima različite programe po povoljnim uvjetima.
Treba istaknuti kako se nastavlja i ciklus Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar, a u njegovu se okviru svakoga prvoga četvrtka u mjesecu održavaju predavanja na temu Vukovara, njegove bogate povijesti, značajnih kulturnih ostvarenja i postignuća te ljudi koji su svojim istraživanjima, radom ili drugim načinima pridonijeli lokalnoj i široj zajednici na specifičan vukovarski način. Tako će 7. studenoga imati predavanje o Hrvatskoj matici iseljenika u Vukovaru.

Dragana Korpoš
Manifestaciju će otvoriti 15. listopada besplatnim članstvom i vraćanjem knjiga bez naplate zakasnine
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike