Kultura
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU

Hirošima i Nagasaki - bol i hrabrost
Objavljeno 15. listopada, 2019.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu 15. listopada bit će otvorena izložba fotografija Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost. Na otvorenju će se okupljenima obratiti Hori Takeaki, potpredsjednik Međunarodnog PEN-a, i Tonko Maroević, član Upravnog odbora Hrvatskog PEN centra. Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar i AMZ ovako odaju počast sjećanju na žrtve atomske bombe i bude svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.


- Hiroshima i Nagasaki - dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova i još mnogo šire, dublje! U kolovozu 1945. oba su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe, to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću "neubijanja". Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena? - piše Takeaki.


U travnju 2018. predstavnici 40 PEN centara svijeta izradili su Rezoluciju protiv nuklearnog oružja, dokument koji je jednoglasno donesen na Kongresu Međunarodnoga PEN-a u Puneu u rujnu 2018. i proslijeđen u UN.
- Oni koji nastavljaju razvoj nuklearnog naoružanja imaju zle namjere dok, s druge strane, žrtve A-bombe potiču ideju trajnog mira u ime dostojanstva svih preostalih bića na Zemlji - rekao je Hori Takeaki, bliski suradnik muzeja u Hirošimi, japanskog PEN centra i potpredsjednik Međunarodnoga PEN-a. N.Vek.
Udružuju se snage za trajni mir
Wada Kahori, predstavnica Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, poslala je poruku: "Jedna atomska bomba neselektivno je ubila desetke tisuća ljudi duboko narušavajući i mijenjajući živote preživjelih. Kroz stvari koje su ostavile žrtve, artefakte bombardiranja, svjedočanstva preživjelih i druge izloške, Memorijalni muzej mira u Hirošimi svijetu prenosi sve strahote i neljudsku prirodu nuklearnog oružja šireći poruku: Nema više Hirošime." Postavljanjem ove izložbe udružuju se snage za trajni mir. Prije Zagreba izložba je bila u Ljubljani.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike