Sport
U CARDIFFU NAM SE PONOVIO BAKU

Bale i Kuipers zaustavili Vatrene, borba za Euro do zadnjeg kola
Objavljeno 13. listopada, 2019.
Hrvatska nogometna reprezentacija je treći put u ovim kvalifikacijama povela i onda propustila priliku pobijediti

Hrvatska nogometna reprezentacija u Cardiffu nije uspjela potvrditi plasman na Euro 2020. Naša klasika. Zašto bismo to pitanje rješavali prije posljednjeg kola? Uvijek, ali baš uvijek moramo ići težim putem, pa čak i kada nam se otvore drugačiji horizonti.


Takav jedan obzor imala je naša reprezentacija i u Cardiffu. Rano vodstvo, šokirani domaćin i onda opet - ćorak. Samo zato što smo opet željeli "zihericom" doći do bodova. Hrvatska u ovim kvalifikacijama nikako ne uspijeva spojiti dvije kvalitetne utakmice. Teško je razumjeti zbog čega se uvijek zadovoljavamo vrapcem u ruci, jer sada postoji opasnost da nam i on odleti. Istina, još uvijek smo na čelu skupine, ali u studenome protiv Slovačke u Rijeci nećemo smjeti učiniti krivi korak.

Bale "poništio" Vlašića

Otvaranje utakmice opet je bilo kao naručeno za našu reprezentaciju. U prvoj pravoj akciji zabili smo pogodak. U devetoj minuti Brekalo je napravio darmar na lijevoj strani, malo je pomogao i Petković koji je proslijedio loptu do Vlašića, a on je preciznim udarcem sa 16 metara doveo Hrvatsku u vodstvo. Samo četiri minute kasnije mogli smo udvostručiti prednost. nakon ubačaja Barišića slijeva Petković je dobro pucao glavom, ali je na visini zadatka bio Hennessey i vršcima prstiju skrenuo taj udarac u korner. Početak susreta izgledao kako da će se juriti 300 na sat, no ubrzo se naša reprezentacija odlučila na drugačiji pristup. Željeli smo umrtviti utakmicu, što nam je u najvećem dijelu i uspjelo, jer sve do sudačke nadoknade prvoga dijela susreta praktično se ništa nije događalo. Bio je to nogomet ja tebi, ti meni. Hrvatska nije imala ozbiljne napadačke ambicije, a Wales ih nikako nije uspijevao ispoljiti. Međutim, nizozemski sudac Bjorn Kuipers dodao je četiri minute prvom poluvremenu zbog jednog dužeg prekida u samom početku susreta kada se ukazivala pomoć Jamesu nakon sudara s Vidom. I baš je ta sudačka nadoknada bila kobna za Hrvatsku. Valjda su naši reprezentativci čekali kraj prvog dijela, pa su se u te četiri minute posve povukli i zato su kažnjeni. Istina, izjednačenje domaćina došlo je iz kontroverzne situacije nakon što je Davies "razvalio" Kovačića koji je mekano ušao u taj duel na 20-ak metara od naših vrata, Kuipers to nije vidio kao prekršaj, akcija je nastavljena, pa je Davies sjajno uposlio Balea koji je prelako riješio Lovrena i onda bez problema svladao Livakovića. Morali smo na odmor s neriješenim rezultatom za što smo si ipak najviše sami krivi, jer se nakon ranog vodstva opet ušlo u kalkulacije za što je plaćena visoka cijena kao u Budimpešti i Bakuu, kada je fabula utakmice imala identičan razvoj.

Prazne puške


Prva prilika za pogodak u nastavku susreta ukazala se Velašima. U 55. minuti James je pobjegao Jedvaju i Lovrenu, ali je njegov udarac uspio zaustaviti Livaković. Hrvatska je u drugom dijelu napadački ipak bila nešto aktivnija, no bez prave prijetnje Hennesseya. Pokušao je nešto Jedvaj u 72. minuti kada je pucao sa 17 metara vanjskim dijelom kopačke, ali je taj udarac svoj put završio iznad desnih rašlji. S druge strane Velšani su i dalje najviše pokušavali preko svojih krila Jamesa i Balea, ali ni oni nisu bili učinkoviti. Izgledalo je kao da su obje momčad zapravo zadovoljne tim neriješenim rezultatom. Kuipers je odredio čak osam minuta sudačke nadoknade, jer je opet bilo dugačkih prekida zbog ozljeda. No, ta je nadoknada protekla mirno, pa su bodovi podijeljeni, što zapravo nije bio idealan, ali ni posve loš rasplet ni za jednu od reprezentacija.
Iz Cardiffa: Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
CARDIFF - Gradski stadion. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 31.745. Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska) - 6. Strijelci: 0:1 Vlašić (9), 1:1 Bale (45+3). Žuti kartoni: Moore, Allen, James (Wales), Vida, Lovren, Petković, Rakitić, Modrić (Hrvatska). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: BEN DAVIES (WALES)

WALES

1(1)

Hennessey 6, C. Roberts 5,5, Lockyer 6,5, Rodon 6,5, Davis 7, Allen 6, Ampadu 6 (od 50. Morrell 6), Bale 6,5, Williams 5,5 (od 68. Wilson 5,5), James 6,5, Moore 5,5 (od 86. T. Roberts -).

HRVATSKA

1(1)

Livaković 6, Jedvaj 6, Lovren 5,5, Vida 5,5, Barišić 6,5, Kovačić 6 (od 46. Rakitić 5,5), Modrić 6,5(od 90. Badelj -), Brekalo 6,5, Vlašić 7, Perišić 6, Petković 6 (od 63. Rebić 6).
0:1
Brekalo je "izvozao" obranu Walesa na lijevoj strani, pa dao loptu do Petkovića, koji ju je produžio Vlašiću, a on je s ruba kaznenog prostora uz pomoć desne vratnice pogodio mrežu.
1:1
Davies je odličnom loptom poslužio Balea koji se oslobodio Lovrena i sa šest-sedam metara iskosa s lijeve strane pogodio suprotni lijevi donji kut.
“Prevoditelj” dobio otkaz

Uoči utakmice u Cardiffu na službenoj press-konferenciji bili su Zlatko Dalić i Ivan Perišić i govorili su na hrvatskom, a službeni prevoditelj iz Srbije Dragan Kuzmanović trebao je to prevesti na engleski. No izostavljao je rečenice i prevodio onako kako je on htio, što je naljutilo glasnogovornika HNS-a Tomislava Packa koji ga je “smijenio” usred pressice te sam prevodio.

Vatreni stigli do brojke 300

Hrvatska nogometna reprezentacija sinoć je u Cardiffu protiv Walesa odigrala svoju 300. utakmicu od 1990. godine. Hrvatski nogometaši prvi susret odigrali su 17. listopada 1990. godine, kada su na Maksimiru ugostili reprezentaciju SAD-a. Od tada pa do 13. listopada 2019. stigli su do brojke 300, a svih ovih godina bilo je uspona i padova, ali iznad svega nezaboravne su 1998. i 2018., odnosno bronca i srebro sa SP-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike