Svijet
PETI DAN TURSKOG NAPADA NA KURDE

Merkel traži da se smjesta okonča ofenzivu u Siriji
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je u nedjelju u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom zatražila da se "vojna operacija u Siriji smjesta zaustavi", priopćila je glasnogovornica njemačke vlade.


Usprkos legitimnim sigurnosnim interesima, operacija bi mogla pridonijeti raseljavanju velikog broja lokalnog stanovništva, destabilizaciji regije i oživljavanju ekstremističke skupine Islamske države (IS), dodala je glasnogovornica.


Turska je vojnu ofenzivu pokrenula u srijedu, a usmjerena je, kako tvrdi Ankara, protiv džihadista i kurdskih milicija. Zapad je većinom osudio tu ofenzivu.


Turske snage i njezini sirijski saveznici osvojili su velike dijelove sirijskoga grada Suluka na sjeveru zemlje, rekla je nevladina udruga za ljudska prava u nedjelju dok peti dan traje turska ofenziva protiv kurdske milicije, koja je izazvala osude međunarodne javnosti.


Turska se suočava s prijetnjama mogućim sankcijama UN-a ako ne odustane od ofenzive. Dva njezina NATO saveznika, Njemačka i Francuska, rekla su da su obustavila izvoz oružja Turskoj, a Arapska liga osudila je tursku vojnu operaciju.


Ankara je pokrenula prekogranični napad protiv milicije YPG nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke snage iz pogranične regije. Turska kaže da je YPG teroristička skupina povezana s kurdskim militantima u Turskoj. Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su turske snage i sirijski pobunjenici ušli u Suluk, desetak kilometara od turske granice.
Turska novinska državna agencija Anadolija objavila je da su pobunjenici preuzeli potpunu kontrolu nad Sulukom. Suluk je jugoistočno od sirijskoga pograničnoga grada Tel Abjada, jednog od dva glavna cilja u ofenzivi, koji su granatirale turske haubice u nedjelju ujutro, rekao je očevidac u susjednome turskom gradu Akcakaleu. Pucnjava također odjekuje oko sirijskoga pograničnoga grada Ras al Aina, oko 120 km istočno od Tel Abjada, a tursko topništvo nastavlja napadati područje, rekao je Reutersov reporter preko granice u turskom Ceylanpinaru. Sirijski pobunjenici s turskom potporom, poznati kao Nacionalna vojska, napredovali su u Ras al Ainu u subotu, ali su u nedjelju još uvijek proturječna izvješća o tome tko ima kontrolu. Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom, u čijem je sastavu YPG, povratile "gotovo potpunu kontrolu" nad Ras al Ainom nakon protunapada.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana