Regija
BELI MANASTIR - BARANJSKI PARADOKS

Središte turističkog kraja nema sadržaja za goste
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Svi se slažu kako na privlačenju turista u Beli Manastir treba neprestano raditi
BELI MANASTIR - Iz godine u godinu jedini baranjski grad sve je prepoznatljiviji na turističkoj karti Lijepe Naše, posebice njezina kontinentalnog dijela.Doduše, ne treba bježati od činjenice kako je većim dijelom za belomanastirske ‘‘lovorike‘‘ zaslužna cijela Baranja, koja je u tri godine dva puta, prema mišljenju stručnog povjerenstva Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore, zaslužila titulu najuspješnije ruralne destinacije u RH. No sigurno je i kako dio zasluga za ovu nagradu snose turistički djelatnici jedinog baranjskog grada. Podsjetimo, u Belom Manastiru i prigradskim naseljima trenutačno je devet smještajnih objekata, kojima treba dodati hostel Pelmonostor i hotel Patriu sa svim ostalim sadržajima koje nudi. Sve ukupno, u gradu je 176 kreveta (uz 14 pomoćnih), od čega na hotel Patriu otpada 106, a hostel Pelmonostor 40. Jedna od najposjećenijih cjelogodišnjih turističkih lokacija zasigurno je Etnološki centar baranjske baštine (ECBB), otvoren prije gotovo tri godine, od kada ga je posjetilo 10-ak tisuća ljudi, znatno više od brojke planirane projektom. Kako ističe direktor TZ-a Baranje, Matej Perkušić, gosti koji u ECBB stižu s raznih strana ne skrivaju oduševljenje prilikom posjeta, pa se sa sigurnošću može reći da je malo sličnih objekata koje je, za tako relativno kratko vrijeme, posjetilo toliko posjetitelja. Ne treba zaboraviti ni na najveću hrvatsku fišijadu, u čijem je sklopu i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša, manifestaciju koju je ove godine, osim 270 kuhara, pohodilo više od 3000 ljudi. Za iduću godinu, kaže gradonačelnik Tomislav Rob, najavljena je još veća manifestacija, na višoj razini. Stoga nije čudo da je fišijada uvrštena u skupinu prioritetnih manifestacija Osječko-baranjske županije. Zima je već nekoliko godina ‘‘rezervirana‘‘ za Advent u Baranji, koji iz godine u godinu na središnji trg privlači sve više ljudi. No unatoč svemu što je spomenuto, svi se slažu kako Belom Manastiru ipak nedostaje turističkih sadržaja. Grad, poput nekih drugih gradova i sela u Osječko-baranjskoj županiji (i diljem Hrvatske), nema važnijih povijesnih spomenika, premda je bio ‘‘sudionik i svjedok‘‘ turbulentnih povijesnih vremena. Stoga je potrebno uložiti dosta napora i nadoknaditi ovaj nedostatak te turiste pokušati privući upravo organizirajući manifestacije i osmišljavanjem novih sadržaja. Znaju to i u Gradu.

- Sigurno je da je potrebno novih sadržaja, na čemu radimo - kažu u Gradskoj upravi. Jedna od novina osam je električnih bicikala, nabavljenih posredstvom natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, o čemu će više riječi biti ovih dana kada budu prezentirane javnosti. Nadalje, do Dana grada - 11. studenoga, u uže će gradsko središte biti dovezen restauriran vlakić Ćiro, uvršten u registar Kulturnih dobara. Problem je slabija ugostiteljska (restoranska) ponuda, ali je to stvar potencijalnih investitora...
Ivica Getto
Obnova bazena
Nema sumnje kako će goste u jedini baranjski grad privlačiti i obnovljeni gradski bazeni, čija su vrata već godinama zatvorena. Stvari su se konačno počele povoljno razvijati. Danas će, naime, u prostorijama Gradske uprave gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, potpisati ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji Gradskih bazena u Belom Manastiru s predstavnikom tvrtke Projektgradnja plus d.o.o. iz Gornje Vrbe, što je posljednji korak uoči početka rekonstrukcije kupališnog kompleksa koji će, najavljeno je, dobiti sasvim novo, moderno ‘’lice i naličje’’. Važno je istaknuti kako je rekonstrukcija bazena uvrštena u Intervencijski plan, pa belomanastirski porezni obveznici neće morati vraćati višegodišnji kredit koji je do nedavno bio pred realizacijom.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike