Regija
ZADOVOLJSTVO U OŠ AUGUSTA HARAMBAŠIĆA

Više učenika nego prijašnjih godina i smanjeno nasilje
Objavljeno 14. listopada, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Osnovna škola Augusta Harambašića u Donjem Miholjcu nakon dužeg vremena bilježi porast učenika.Ove 2019./2020. školske godine u sve razrede u matičnoj i područnoj školi upisan je 461 učenik, a lani ih je bilo upisano 440. To je 21 učenik više i raduje što ima više učenika prvih razreda (67), kaže ravnatelj Vedran Aladić. Matičnu školu polazi 61 prvoškolac, a njih šest područnu školu u Rakitovici.

- Nakon desetljeća i pol bilježimo više upisanih učenika i premda nije veliki porast, raduje i ohrabruje. Naime, 2005. imali smo 665 učenika i tada je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, broj počeo naglo padati. Padao je sve do 2018./2019., kada smo imali 440 učenika, međutim, ove godine taj je pad stao i imamo 21 učenika više nego lani. Tako da je negativan trend prekinut unatoč iseljavanju ljudi, što je ohrabrujuće - rekao je ravnatelj Aladić. Podsjetio je da je devedesetih godina prošlog stoljeća OŠ August Harambašić u Donjem Miholjcu bila jedna od najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj.

- Imali smo više od 1090 učenika. No taj se broj počeo smanjivati jer su se u okolnim naseljima gradile škole - naglasio je Aladić. Školski ravnatelj je s mnogo oduševljenja nastavio pričati o ulaganjima u školske prostore i unaprjeđenje suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom. Škola je materijalno i stručno opremljena za kvalitetno školovanje učenika, a tome treba dodati školsku sportsku dvoranu.

- Unatrag deset-petnaest godina uložili smo znatna sredstva u obnovu škole. Željeli smo da učenici imaju dobre pedagoške temelje i da se osjećaju sigurno u školi, tako da smo išli na uređenje ne samo vizualnog nego i tehničkog dijela škole – kaže Aladić. Svih 25 učionica, kabineti, knjižnica te školska kuhinja s blagovaonicom su klimatizirani. Svaka učionica ima projektor i prijenosno računalo, a škola je uvela e-Dnevnik. Uloženo je 300.000 kuna u nabavu opreme za školsku kuhinju, u kojoj dvije kuharice pripremaju kuhani obrok za 450 učenika. Školski se hol prema potrebi pretvara u konferencijsku dvoranu.

- Ugradili smo digitalne zastore, digitalno platno i kupili 150 konferencijskih stolica. Za nekoliko minuta klasični školski hol možemo preurediti u konferencijsku dvoranu za različite događaje. Sagradili smo kosu platformu za učenike s invaliditetom, a u školskom dvorištu ekoučionicu s edukativnim materijalima - nabraja ravnatelj Aladić dodajući ponosno da je sagrađena i učionica za nastavu domaćinstva.

Osnovna škola u Donjem Miholjcu odnedavno se ponosi zlatnim statusom međunarodne ekoškole. S. Fridl
ULOŽILI TRUDA
Ova škola promiče nenasilje i više od pet godina uključena je u projekt pod nazivom “Škola bez nasilja i zaštita školske imovine”. Osnovna škola Augusta Harambašića pravi je prrimjer i dokaz kako se uz mnogo volje i trud, maksimalnim zalaganjem i zajedničkim radom mogu napraviti velike stvari po tom pitanju. Naime, ova je škola zaustavila negativan trend uništavanja školske imovine i trend vršnjačkog nasilja. “Razbijala se sanitarna oprema i prozori, oštećivani su zidovi i klupe u školi, čupali su cvjetnice, čupali grmovi..., svašta se događalo u školi i oko škole. Uložili smo mnogo truda i u suradnji s policijom i stručnim osobama organizirali skupne roditeljske sastanke. Htjeli smo da roditelji i učenici shvate da je škola njihov prostor koji trebaju doživljavati kao svoj, da je to prostor koji trebaju čuvati”, kaže ravnatelj škole Vedran Aladić, te ističe da se nakon deset godina mukotrpnog rada došlo u situaciju da nema štete i nasilja u školi, ali i općenito u gradu. ‘’Stoga je radost još veća, a i opravdan ponos. Kada se dogodi bilo kakav problem, odmah uključujemo stručnu službu, pozivamo roditelje i učenike, suočavamo ih i priznajemo samo argumente. To je nužno za uspješno rješavanje bilo kojeg problema”, zaključio je ravnatelj Osnovne škole Augusta Harambašića u Donjem Miholjcu Vedran Aladić.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike