Osijek
TRAGOM ZBUNJUJUĆEG TURISTIČKOG PLAKATA

Osječani se spremaju putovati i na adventski sajam u mađarski Segedin
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Sa smjenom godišnjih doba sezona ljetovanja je iza nas, a turističke agencije već su istaknule ponude odlazaka na adventske sajmove. Pojavile su se i neke nove adrese, što raduje svakoga tko voli putovati. Našu je pozornost privukao jedan - tipfeler. U izlogu jedne turističke agencije uočili smo obavijest: "Advent u Szegegu". Baš kada smo pomislili da bismo mogli upoznati neki egzotični grad u Sedmogradskoj, Gagauziji ili Besarabiji, malo boljim pogledom na plakat bilo je jasno da se radi o mađarskom gradu Szegedu koji Hrvati i ostali Južni Slaveni nazivaju Segedin.

Odavno smo naviknuli na stare, ali još uvijek aktualne hrvatske nazive mađarskog grada Pečuha (mađ. Pécs) i glavnog grada Budimpešte (Budapest). No, redovito se ustručavamo naših naziva kada je riječ o ostalim mađarskim gradovima za koje su naši stari, ili pak hrvatski sunarodnjaci koji žive u Mađarskoj, imali i imaju vlastite nazive. Mađarski se Debrecen na hrvatskome naziva Debrecin, razlika je u jednome slovu, ali je u ovome kontekstu bitna. Nadbiskupijsko središte Esztergom je Ostrogon, a podjednako važne duhovne adrese Kalocsa i Veszprém nose hrvatske nazive Kalača i Vesprim. Slijede potom Jura (Győr), Velika Kaniža (Nagykanizsa), Kečkemit (Kecskemét), Stolni Biograd (Székesfehérvár), Jegersek (Zalaegerszeg), Senandrija (Szentendre) i Siget (Szigetvár). Hrvatska je toponimija u Mađarskoj iznimno bogata naročito kada je riječ o manjim mjestima uz granicu kao što su Komlov (Komló), Saboč (Drávasabolcs), Viljan (Villány), ili Brime (Beremend). Dokaz je to vrlo bogatih višestoljetnih odnosa Hrvata i Mađara, o čemu svjedoče bogata egzonimija s obiju strana Drave. Ti su nazivi utjecali i na hrvatska prezimena kao što su Segedinac, Ostrogonac ili Sentivanac.

Segedin je važan grad (treći po veličini) u Mađarskoj i središte Čongradske županije. Bliži je Osijeku nego Zagreb za stotinjak kilometara, ali je vjerojatno većini Osječana nepoznat. U njemu su Hrvati, ondje poznatiji kao Dalmatini (Bunjevci), ostavili dubok trag. O ovoj je temi mnogo pisao dr. sc. Ladislav Heka iz Segedina. Najveću slavu stekao je segedinski sveučilišni profesor, matematičar, romanopisac i redovnik pijarist András Dugonics, čiji se spomenik nalazi u središtu Segedina. Početkom 18. stoljeća ondje bjesni lov na vještice, a nesretne su žrtve spaljivane žive na obali rijeke Tise. Slično kao i u Zagrebu, ovu epidemiju zaustavlja tek Marija Terezija. Zanimljivi su povijesni nazivi segedinskih četvrti: Gornji grad, Donji grad, Kraljica (Királica), Novi Segedin i Rókus, koji pomalo podsjećaju na Osijek. Oba grada vezuje i nazočnost secesije u arhitekturi. U središtu grada atraktivna je zavjetna crkva i katedrala Naše Gospe Mađarske, ali i cijeli niz vrlo zanimljivih građevina poput gotičke franjevačke crkve, gradske vijećnice, zgrade sveučilišta, velebne sinagoge i kazališne palače. Ovo kulturno središte južne Mađarske treba svakako posjetiti bez obzira na adventski povod, no u GPS navigator treba upisati “Szeged”, a nikako Szegeg. D.Celing
DOBRA HRANA
Segedin je grad poznat po dobroj hrani. Razlog tome je paprika koju sa sobom donose otomanski Turci. Bez paprike je nezamisliva glasovita segedinska salama “Pick”, te cijeli niz jela poput lokalnih inačica székelygulyása (poznat i pod nazivom székelykáposzta) i fiš-paprikaša (szegedi halászlé).
Najčitanije iz rubrike