Osijek
PREDSTAVLJEN PROJEKT AUDIOKNJIGA ‘’ČUJ OVU KNJIGU’’

Cilj je probuditi u ljudima uspavanu emociju slušanja
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Čitanjem ulomaka iz knjiga ‘‘Sjećanje šume‘‘ Damira Karakaša i ‘‘Hotel Zagorje‘‘ Ivane Bodrožić, zagrebačka umjetnička organizacija Multimedijalna koliba u petak je u American Corneru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek predstavila svoj projekt audioknjiga pod nazivom ‘‘Čuj ovu knjigu‘‘. Naslanjajući se na iskonsku tradiciju usmenog prenošenja priča koja u svijetu vizualnih podražaja gotovo nestaje, kreativni tim pod vodstvom dramaturginje i radijske umjetnice Pavlice Bajsić Brazzoduro ovim projektom želi u ljudima probuditi uspavanu emociju slušanja.

- Kako su svi iz naše ekipe u nekom trenutku života radili na radiju, pomislili smo da bismo taj naš pristup morali nastaviti i primijeniti na drugim medijima. Čitanost opada. Živi se brzo, nema se vremena i u knjižnice se jednostavno ne ide. Iako forma slušanja nije atraktivna ni vizualno efektna, možda je baš sada pravi trenutak za povratak k njoj. Živimo u vremenu kada za sve želimo da nam je na zahtjev i pritom puno boravimo u automobilima ili sredstvima javnog prijevoza, a to su sve mjesta na kojima možemo slušati, tako da mislim da ovaj put vrijeme ide ukorak s nama - kaže Pavlica Bajsić Brazzoduro, voditeljica projekta ‘‘Čuj ovu knjigu‘‘.

Uz Pavlicu Bajsić Brazzoduro, posjetiteljima u GISKO-u predstavili su se još neki od suradnika na projektu. Tako je u American Corneru bio i Dino Brazzoduro, ton-majstor i glazbenik koji je snimio i zvučno uobličio sve tri dosadašnje audioknjige u izdanju Multimedijalne kolibe. Ulomke iz naslova ‘‘Sjećanje šume‘‘ Damira Karakaša čitao je kazališni, televizijski i filmski glumac Živko Anočić, a dijelove romana ‘‘Hotel Zagorje‘‘ čitala je njegova autorica, višestruko nagrađivana književnica Ivana Bodrožić. ‘‘Moram priznati da godinama nisam čitala ovaj svoj roman, sve do ovoga ljeta kada smo snimali audioknjigu, što mi je uistinu bilo vrlo lijepo iskustvo. Mislim da je audioknjiga sjajan medij. U mnogim su europskim zemljama jako dobro zaživjele forme audiodokumentaraca i, posebice, audioromana. Slušanje audioknjiga otvara određen prostor koji omogućuje da se na drukčiji način fokusirate kako na sadržaj tako i na sam zvuk. Naravno, pritom možete malo uštedjeti na vremenu, a opet uživati u kvalitetnom sadržaju‘‘, rekla je Ivana Bodrožić. D. Miklić
Možda ste propustili...

DOGOVOR RIBIČA IZ OSIJEKA I FUNTANE

Povelja suradnje Slavonaca i Istrana

DOBILI NEPOVRATNA SREDSTVA ZA PROJEKT OBNOVE GALERIJE PETRA SMAJIĆA

Ernestinovčani ulažu u kulturni turizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKA TRAGEDIJA OBITELJI SLUKAN

Zvonimir preminuo, no gradnja kuće neće stati

2

PRODAJA STANOVA U VLASNIŠTVU DRŽAVE

Za 30-ak kvadrata samo 20 tisuća kuna

3

GRAD KONAČNO ODLUČIO

Advent se vraća u Tvrđu