Osijek
DANI KRUHA U ŠOKAČKOJ GRANI

Kruh je zdrav ako se mijesi
prema starim receptima
Objavljeno 13. listopada, 2019.
Kruh se nekada nije pripremao svakodnevno. Žene za to nisu imale vremena, podsjetila je Ana Muhar

Brojne šokačke slastice koje toliko volimo, poput gužvare, salenjaka, kolača svih vrsta, raznih kiflica punjenih slatkim ili slanim nadjevima, dale su u petak, 11. listopada, prvenstvo onoj najjednostavnijoj, ali fundamentalnoj životnoj namirnici - kruhu. Riječ je o Danima kruha u režiji Udruge Šokačka grana Osijek, koja je i ovaj put, uz nesebičan, slastan doprinos institucija i udruga, poput Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" Osijek, Graditeljsko-geodetske škole Osijek, Ugostiteljske i turističke škole Osijek, KUD-a "Nikola Šubić Zrinski" iz Petrijevaca i drugih, pridonijela očuvanju tradicijskih vrijednosti.

A što reći o kruhu, o toj, kako smo rekli uvodno, fundamentalnoj, ali danas pomalo relativiziranoj, pa čak i, reći će nutricionisti, nepoželjnoj namirnici? Najbolje je prepustiti riječ domaćici manifestacije Ani Muhar:

- Kruh se nekada nije pripremao svakodnevno. Prvo, nije bilo vremena, žene su radile u polju, rame uz rame s muškarcima. Drugo, kad je kruh malo duže odstajao, manje ga se jelo. Pekao se jednom tjedno, obično subotom ili petkom, tako što bi se navečer zamijesilo tijesto. Kvasca nije bilo u današnjem obliku, nego je svaka žena sušila komadiće tijesta koji su služili kao kvasac. Tijesta koja su se mijesila za trgance, rezance i slično, sve se to pravilo od tog brašna koje se mljelo "na prstu", odnosno nije se prosijavalo. Danas kruh sve manje jedemo, jer, kažu, nije zdrav. Možda imaju pravo, ali zato jer se kruh više ne pravi od osnovnih namirnica: brašna, soli, vode i kvasca koji su žene same podizale. Danas imamo razne aditive, kažu "poboljšivače". To nisu poboljšivači, to su sastojci koji taj kruh tako neprirodno napuhnu kako bi lijepo i ukusno izgledao, a zapravo je daleko od kuha koji se nekoć pekao - istaknula je Muhar.

Ivan Alilović
KRUH JE NEKADA BIO SVETINJA
“Kruh je nešto što je u Slavoniji, Baranji i Srijemu bilo svetinja. U biti, svuda. Kao nešto što je othranilo generacije i generacije, uvijek ga je dobro slaviti, ne samo zbog toga, nego i zato da bi današnja djeca naučila koliko je nekada bilo potrebno raditi da bi se uopće došlo do stola i kruha. Šokačka grana je institucija koja u urbanoj sredini kakav je grad Osijek štiti nešto što je bilo svakodnevica u nekim prijašnjim vremenima”, rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, zahvalivši Šokačkoj grani za uporno čuvanje tradicije.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana