Kultura
25. DANI MILKA KELEMENA

Publika prepoznala njihovu zaljubljenost u glazbu
Objavljeno 13. listopada, 2019.
Ivar Roban Križić trio čine mladi virtuozi Ivar Roban Križić, Petar Ćulibrk i Borko Rupena

Vezani članci

PREDAVANJE MARCELA BAČIĆA

Teško je zapisati glazbu koja slijedi Kelemenovu maštu

SLATINA - Slatinska glazbena publika bila je počašćena koncertom koji je u okviru jubilarnog Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena održao zagrebački Ivar Roban Križić trio. Riječ je o mladim virtuozima Ivaru Robanu Križiću na kontrabasu, najboljem džez solistu na ovogodišnjem natječaju Papandopulo, te Petru Ćulibrku na klaviru i Borku Rupeni na bubnjevima.
Godišnje natjecanje Papandopulo utemeljeno je radi pripreme mladih, talentiranih i uspješnih glazbenika za nastupe na velikim međunarodnim natjecanjima, a održava se u pet natjecateljskih kategorija. Ivar Roban Križić iz Zagreba apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg natjecanja, sa sve tri prve nagrade u kategoriji Jazz glazbenici i ansambli. Ocjenjivački sud u sastavu David Gazarov (predsjednik), Neven Frangeš, Primož Grašič, Lela Kaplowitz, Mario Mavrin i Saša Nestorović, odlučio je da Prva nagrada bude dodijeljena tom virtuozu na kontrabasu, koji je na natjecanju nastupio uz pratnju Petra Ćulibrka na klaviru i Šimuna Matišića na bubnjevima. Roban Križić dobio je i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju obradu tradicijske teme (Ideju težaki) te posebnu diplomu predsjednika ocjenjivačkog suda za najbolju autorsku skladbu (Lateral Shift).


Ivar Roban Križić rođen je i odrastao u Zagrebu gdje je završio studij filozofije i germanistike. Odlazi potom u Austriju, gdje na Institutu za Jazz Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu magistrira jazz kontrabas. Dvostruki je dobitnik nagrade Hrvatske glazbene unije za najboljeg instrumentalista u kategoriji džeza – kontrabas. Zanimljivo je da Ivar nije polazio osnovnu i srednju glazbenu školu, nego se uspio upisati na Institut za jazz kao samouki glazbenik. Zasigurno su veliku ulogu u njegovu glazbenom uspjehu odigrale obiteljske okolnosti u kojima je živio i aktivno bavljenje glazbom tijekom mladenačkih, srednjoškolskih dana.


- Moj djed Miroslav Križić bio je džez-kritičar, voditelj glazbenih tribina i strastveni sakupljač gramofonskih džez-ploča pa mi u obiteljskoj kući imamo jednu od najvećih kolekcija džez-ploča na području bivše Jugoslavije. Odrastao sam s džezom, ali kontrabas je došao kasnije. Imao sam već 20 godina kada sam se počeo baviti džezom i svirati kontrabas, jer sam u srednjoj školi svirao električni bas u rock bandovima - ispričao nam je mladi glazbenik. Njegov ujak Davor Križić istaknuti je džez trubač i skladatelj, dugogodišnji član, solist Jazz orkestra HRT-a pa Ivar vrlo uspješno nastavlja obiteljsku tradiciju.


Osvojene nagrade njemu mnogo znače jer dolaze od struke, a predstavljaju priznavanje uloženog rada, napora i truda:


- To je dokaz da se težak rad i predanost nekoj umjetnosti i danas isplati. Bit će to i svojevrsna odskočna daska u glazbenoj karijeri, jer ovo je prvi puta da sebe prezentiram kao solista budući da je moj instrument više pratiteljski nego solistički. Zato je predstaviti sebe kao solista, a instrument kao solistički instrument, bila izuzetna prilika steći iskustvo koje do sada nisam imao.
Na temelju fakultetskih uspjeha i već izgrađene glazbene karijere u Austriji, tamošnje Ministarstvo obrazovanja prije mjesec dana dodijelilo je Ivaru Robanu Križiću austrijsku državnu stipendiju i on odlazi u Beč, gdje će dvije godine boraviti i skladati.
Petar Žarković
Slatinska publika s pravim je oduševljenjem dočekala mlade glazbenike i svaku njihovu izvedbu nagradila dugotrajnim pljeskom. Prepoznala je njihov mladenački žar i pravu zaljubljenost u posao kojim se tako predano i stručno bave i znala to nagraditi. Uz Ivarove skladbe Liquify i Lateral Shift te njegove obrade tradicionalne Ideju težaki, na koncertu u Slatini izveli su i skladbe Portrait Charlesa Mingusa, Voyage Kennyja Barrona i There is no greater love Ishama Jonesa, a koncert je završio izvedbom dviju skladbi kojima su ovi izvrsni džez-glazbenici zahvalili slatinskoj publici na odazivu i vrlo srdačnom dočeku, With Love Ambrosea Akinmusire, i I Love You, koju je skladao Cole Porter, a aranžirao Ivar Roban Križić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike