Učionica
JEDANAESTO IZDANJE NAJVEĆE REGIONALNE IT KONFERENCIJE

KulenDayz – konferencija koja spaja informatiku, inovacije i jedinstven stil
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Jedanaesta regionalna IT konferencija KulenDayz održana je prvoga rujanskog vikenda (od 6. do 8. rujna 2019.) u osječkoj Tvrđi gdje su se brojni programeri i projektni menadžeri okupili kako bi podijelili iskustva iz struke i proširili svoje poslovne kontakte.

Opet se suradnja udruga MsCommunity, Osijek Software City i PMI Hrvatska te Poduzetničkoga inkubatora BIOS pokazala kao dobar omjer zanimljivih i korisnih predavanja za brojne posjetitelje, a organiziran posjet vinogradima i timske igre posljednjega dana doprinijeli su opuštenom stilu konferencije. Baš zbog takvoga stila i dobrodošlice mnogi se posjetitelji vraćaju svake godine u Osijek.

Početak nove ere te konferencije obilježio je ulazak dvaju novih suradnika: Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u čijim je prostorima održana većina predavanja.

Dekanica Akademije prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić u kontekstu suradnje s udrugama spomenula je jedan od glavnih ciljeva Akademije: priključiti umjetnost realnom sektoru. Zbog toga je ovo početak jednoga lijepog prijateljstva, a osim KulenDayza slijede još mnogi pozitivni ishodi koji će obogatiti Osijek kao studentski grad. „Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku nastoji prepoznati potrebe realnoga sektora i tržišta rada, stoga smo ponosni što smo ove godine partneri toga važnog događanja za IT sektor. Upravo nam je ova konferencija i poticaj da nastavimo oblikovati nove projekte i zajednički razvijati studijske programe u kojima su u većoj mjeri zastupljene digitalne kompetencije. Naravno, nadamo se nastavku suradnje i u budućnosti“, naglasila je doc. dr. sc. Ivana Bestvina Bukvić, voditeljica Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije.

Ovogodišnji KulenDayz započeo je 6. rujna s devet cjelodnevnih radionica. Posljednjih nekoliko godina trend je izrada aplikacija u „oblaku“ i zato je naglasak bio na spektru različitih usluga koje se mogu koristiti, a omogućuju bolju fleksibilnost i performanse aplikacija. Dragoslav Ogar pokazao je kako se SQL server može što bolje optimizirati, konkretno se koristeći izvršnim planovima i indeksima. Dugogodišnji predavač na konferenciji Nenad Trajkovski objasnio je složen proces prepoznavanja problematičnoga projekta i kako mu projektni menadžer može najbolje prići, prepoznati rane znakove problema na projektu i vratiti ga na pravi put. Projektni menadžment, iako ne uvijek u doticaju s informatikom, vrlo je posjećen slijed predavanja.

„Mnogi me pitaju otkuda teme o projektnom menadžmentu na IT konferenciji. KulenDayz od početka je prepoznao problem maloga udjela uspješnih IT projekata te je uvođenjem redovnoga slijeda predavanja, s temama vezanim uz upravljanje IT projektima, bio prvi koji je time pokušao popraviti statistiku. Danas, kada je PMP certifikat, Project Manager Professional, postao jedan od pet najvažnijih certifikata u IT industriji, jasno je da su PM teme jednako važne i polako ulaze u još neke IT konferencije“, istaknuo je Nenad Bestvina, koordinator konferencije.

Drugoga dana, 7. rujna, održano je više od 80 predavanja od kojih su neka bila na otvorenom pomoću metode „kreda i ploča“. Takav pristup omogućava bolju interakciju predavača i publike, a nestandardan je za IT predavanja. Novost je slijed tehnoloških tema pod nazivom Tech, organiziran uz potporu Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT-a) Osijek, a namijenjen sve većem rastu tvrtki upravo iz tih sektora. Osim njih, jača i gaming scena u regiji koju vodi Leo Tot i Design udruženje zahvaljujući Mihaelu Tomiću. „Važno je napomenuti kako KulenDayz nije komercijalna konferencija. Svi radimo na volonterskoj osnovi i ne mogu dovoljno zahvaliti predavačima koji o svojem trošku dolaze iz različitih dijelova Europe kao i studentima i udrugama koje surađuju. Svi oni pridonose podizanju KulenDayza na svjetsku kvalitetu“, izjavio je direktor konferencije Bernardin Katić.

Konferencija je završena 8. rujna posjetom Erdutskim vinogradima gdje su sudionici uživali u specijalitetima regije i teambuilding avanturi „Igre Torova“. KulenDayz stalno oblikuje nove načine kojima nastoji osnažiti svoj status, a zahvaljujući inovativnim idejama, kvalitetnim predavanjima i novim prijateljstvima nadamo se da će ostati dio osječke priče dugo godina.
Maja KATIĆ
KulenDayz Kidz

Uz glavni program odvila se i konferencija za djecu nazvana KulenDayz Kidz. Teme su bile iz područja robotike i računala. U organizaciji visokoga učilišta Algebra održana je zanimljiva radionica Misteriozni Ozo kodovi, a zahvaljujući udruzi Labos mališani su mogli upravljati Lego Engineerom i Robo Boostom te naučiti nešto o tim novim trendovima. Najmlađi predavač konferencije Bruno Bronzin govorio je o tome kako sastaviti pravo gejmersko računalo.
Možda ste propustili...