Učionica
GOTOVO ČETIRI DESETLJEĆA POZNATOGA I POPULARNOGA STUDENTSKOG FESTIVALA

Osječko ljeto mladih 2019. organizirano od 28. kolovoza do 8. rujna, edukacijski program tijekom cijele godine
Objavljeno 14. listopada, 2019.

U nešto kasnijem izdanju od uobičajenoga, od 28. kolovoza do 8. rujna 2019., Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku organizirao je 39. izdanje popularnoga i već tradicionalnoga događaja Osječko ljeto mladih, a ulaz na sve programe – zabavne, kulturne i športske – bio je besplatan te je privukao mnogo posjetitelja.

       Studenti, koji su bili upisani u prvu godinu studija 1980. godine, danas su većinom u kasnim 50-im godinama života. To najbolje prikazuje koliko je duga tradicija održavanja toga poznatog studentskog festivala u gradu na Dravi koji ima povijest održavanja dugu već 39 godina i slovi za najstariji netradicijski događaj u ovom dijelu Hrvatske.

Početci OLJM-a
Osječko ljeto mladih s održavanjem započinje 1980. godine u sklopu Osječkoga turističkog ljeta. Već iduće godine, odnosno 1981., postaje službeni događaj koji organizira Studentski centar. Inicijalna ideja bila je da se Osječkim ljetom mladih ispune dani srpnja kada nije bilo većih događanja u Osijeku. Tijekom godina OLJM je dobivao sve veći obujam tako da već 1986. godine po prvi put traje dva mjeseca, i to 1. srpnja do 31. kolovoza, a iduće godine (1987.) čak dva i pol mjeseca – od 14. lipnja do 23. kolovoza. Već 1985. godine na Osječkom ljetu mladih, osim glazbenoga programa, organizirane su izvedbe i kazališnoga, filmskoga, književnoga i likovnoga programa, a od 1988. godine program je upotpunjen i umjetničkom radionicom za djecu predškolske i školske dobi.

Osječko ljeto
mladih 90-ih godina
Svake godine događaj je privlačio sve veći broj ljudi i sudionika. Dolazili su umjetnici i glazbeni izvođači iz cijele bivše države. Zanimljivo je istaknuti da Osječko ljeto mladih nije prestalo s održavanjem ni za vrijeme Domovinskoga rata (1991., 1993. i 1994.), a OLJM jedino nije organiziran 1992. godine jer se tada Studentski centar na godinu dana iz Osijeka preselio u Zagreb. Godine 1999. Osječko ljeto mladih prelazi u djelokrug Studentskoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s konceptom sličnim prethodnima te i dalje uključuje raznolike vrste programa i aktivnosti za mlade – umjetnost, glazbu, film, ples i drugo.

Današnji koncept OLJM-a
Godine 2014., uz umjetnički, kulturni i zabavni program, prvi je put organiziran i športski program. Prve je godine sadržavao turnire u nogometu, odbojci i streetballu koji su bili organizirani na Srednjoškolskom igralištu, a u godinama koje su uslijedile održavaju se i natjecanja u stolnom nogometu i košarci. Godine 2016. program je obogaćen edukacijskim predavanjima i tribinama. Od tada do danas koncept Osječkoga ljeta mladih nije se bitno mijenjao pa je tako ove godine organiziran glazbeni program u dvorištu Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek koji su u razdoblju od 28. do 31. kolovoza 2019. ispunili izvođači Vatra, Vigor, Vesna Pisarović i S.A.R.S. Športski je program, osim standardnih športova, obuhvaćao i 3. Noćnu utrku na deset kilometara, održanu 8. rujna 2019., sa startom na Promenadi kod Veslačkoga kluba Iktus i sljedećom rutom: preko pješačkoga mosta, tartan stazom na lijevoj obali pa nasipom i „Kopikom“ do cestovnoga mosta, zatim Europskom avenijom pored Tvrđe i kroz Perivoj kralja Tomislava natrag do Iktusa. U večernjim je satima za sve trkače i posjetitelje na Promenadi organiziran koncert skupine Opća opasnost.

U okviru umjetničkoga dijela OLJM-a, koji se već tradicionalno izvodi u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, postavljene su dvije izložbe. To su bile 4. izložba Osječkoga ljeta mladih (utemeljena 2016. godine) u Galeriji Kazamat, koja je predstavila radove četiri mlada autora s osječke Akademije koji se bave određenim eksperimentalnim procesom unutar medija grafike, te izložba likovnih radova u zgradi Studentskoga zbora Sveučilišta. U pripremi su i dvije umjetničke predstave za izvedbu tijekom listopada, nakon što se studenti vrate u grad. Edukacijski program, koji je također redovito organiziran posljednjih nekoliko godina, ovaj je put izdvojen iz OLJM-a te će se održavati tijekom cijele akademske godine različitim aktivnostima.
Stjepan ĆURČIĆ
Retrospektiva Osječkoga ljeta mladih

Prvih 39 godina Osječkoga ljeta mladih ove ćemo godine okruniti i retrospektivom koja će prikazati sve dostupne informacije i programe OLJM-a od prve godine do danas. Uskoro bi trebalo izići i tiskano izdanje retrospektive, a sve u svrhu pripreme za 2020. godinu i jubilarno 40. Osječko ljeto mladih.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike