Učionica
OSVRT IZ STUDENTSKOGA SERVISA STUDENTSKOGA CENTRA U OSIJEKU NA PROTEKLU LJETNU SEZONU

Za studentski rad sve zanimljiviji Osijek i okolica umjesto Jadrana
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Završena je još jedna ljetna sezona u kojoj su brojni studenti sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku obavljali različite sezonske poslove. Stoga smo zamolili Tihomira Milinovića, rukovoditelja Studentskoga servisa Studentskoga centra u Osijeku da napravi kratak pregled, odnosno osvrt na netom završenu sezonu.

Novi zakon, veća ponuda (raznovrsnih) poslova, bolji uvjeti rada, nedostatak (iseljavanje) radno sposobnoga stanovništva, mogućnost rada studenata u svojem mjestu, satnica veća i od minimalne, zakonom propisane; razlozi su zbog kojih, bez obzira na primamljive ponude s Jadranskoga mora i zanimanje koje oglašeni poslovi poluče, članovi našega Servisa najviše poslova tijekom sezone obavljaju u Osijeku i široj okolici koju „pokriva“ naš servis. Dakle, osim u Osijeku, najčešće u mjestima iz kojih potječu naši članovi i u kojima borave tijekom ljeta. Stoga je naša poruka i preporuka studentima u razdoblju prije početka ljetnoga odmora i odluke o mjestu rada tijekom ljeta bila da se posvete svojim primarnim obvezama na fakultetu te da će posla biti i na kontinentu jer, kako volimo reći, (gotovo) svaki posao nađe svojeg studenta, odnosno (gotovo) svaki student nađe svoj posao.

Velika potražnja radne snage
Primijetili smo i neke pojave. Iseljavanje radno sposobnoga i kvalificiranoga stanovništva iz Slavonije prisililo je mnoge „domaće“ poslodavce i poslodavce iz okruženja koje pokriva naš Studentski servis da spas potraže u zapošljavanju studenata. Zatim, pojavili su se „novi“ poslovi koji za studentsku populaciju po svojem opisu nisu tipični i po prvi se put traže studenti za neka „nova“ radna mjesta. K tomu, veća cijena rada uslijed velike potražnje studentske i općenito radne snage daje bolju mogućnost studentske zarade što je najbolje vidljivo kroz odrađeni/plaćeni sat kao najbolju osnovu određivanja cijene i mogućnosti zarade studenata. Gotovo da i nema ponuda poslova, a bez obzira na vrstu posla, ispod 25 kuna po satu, ali i mnogo viših cijena (propisana je minimalna satnica za studentski rad 23,44 kune). Poslodavci su, kako bi održali sustav rada i svojega poslovanja, prisiljeni podići cijenu moguće zarade, pojaviti se na našim mrežnim stranicama te, u velikoj konkurenciji i uz velik broj objavljenih oglasa za radna mjesta, svojom ponudom pokušati doći do željene radne snage. Uz dobru satnicu poslodavci često nude i određene bonuse te dodatke na rad, odnosno, poboljšanje uvjeta rada.

Osim toga, rasprostranjenost/disperzija mjesta obavljanja posla mnogo je veća nego proteklih godina. Poslodavci i mjesto rada nisu više nužno iz Osijeka ili okolice. Svojim potrebama tijekom ljeta javlja nam se mnogo poslodavaca, a također, uslijed navedenih razloga, i iz cijele naše županije, ali i okolnih županija. Najčešće su to poslovi iz područja trgovine, ugostiteljstva, poljoprivrede. Tako studenti mogu raditi u svojem mjestu i svojem okruženju tijekom razdoblja kada nemaju obveza na fakultetu i doći do dodatne zarade bez troškova stanovanja i prehrane. Drugim riječima, studenti, uz odmor od studentskih obveza, imaju priliku raditi i zaraditi u svojem matičnom gradu ili mjestu, u okruženju poznatih.

Brojčani pokazatelji
Zanimljiv je i usporedni prikaz osnovnih elemenata posredovanja 2018. i 2019. godine.



Zanimanje studenata



Broj studenata zainteresiranih za rad tijekom ljeta, ali i potreba poslodavaca, veća je nego proteklih godina. U razdoblju od početka lipnja do kraja rujna radilo ih je 5504 u odnosu na prošlogodišnjih 5035 studenata. Zanimljivo je navesti kako su od 1. siječnja do 30. rujna 2019. radila 6974 studenta u odnosu na prošlogodišnjih 6148 studenta te da taj uzlazni trend daje realnu naznaku kako će do kraja 2019. godine broj studenata biti mnogo veći nego 2018. kada ih je radilo 7052.



Velik broj poslodavaca – širok spektar ponude poslova – dobra suradnja



Dobro je poznata činjenica kako je osnovna djelatnost naručitelja posla, naših poslovnih partnera, najčešće iz područja usluga, ugostiteljstva, trgovine i telekomunikacija, ali, kako smo već naveli, i netipične vrste poslova i zapošljavanja prisutni su i sve se više pojavljuju i na tržištu studentskoga rada. Od 1. siječnja do 30. rujna 2019. Studentski servis posredovao je u zapošljavanju studenata kod 2640 poslodavaca od kojih su 598 novih, ovogodišnjih. Dobar je razlog tomu što studentska populacija posredovanjem Servisa tržištu rada nudi mnogo pogodnosti kao što su brza uspostava kontakta između naručitelja i izvoditelja posla, kvalitetno obavljanje poslova, dostupnost u svako vrijeme, znanje obavljanja današnjih poslova bez formalnoga obrazovanja, ali i vrlo jednostavna administrativna obrada prateće dokumentacije. Stoga se poslodavci bez problema odlučuju za studente i nude im posao.

Turistička sezona – rad na Jadranu



Bez obzira na sve izneseno, Studentski servis ima iznimno dobru suradnju s velikim turističkim operaterima, ali i s velikim brojem malih hotelijerskih poduzeća, ugostitelja i različitih uslužnih obrta koji svoju djelatnost obavljaju na nekom od jadranskih odredišta. Tijekom cijele godine imamo svakodnevne kontakte s njima i kod njih su i ove godine radili brojni studenti.
Tihomir MILINOVIĆ
Trećina studenata preuzela ugovore putem mrežnoga servisa

Tijekom ljeta 2019. trećinu studentskih ugovora studenti su preuzeli sami putem mrežnoga servisa, odnosno web modula za izdavanje studentskih ugovora i registraciju novih poslodavaca. Velik broj studenata, posebice onih koji su radili izvan Osijeka, velike su gužve, dolazak u Osijek i dugo čekanje na šalteru Studentskoga servisa izbjegli uporabom mrežnoga servisa, odnosno internetskoga servisa koji omogućuje izdavanje/preuzimanje ugovora bez dolaska u Studentski servis – za vrijeme radnoga vremena, izvan radnoga vremena, vikendom, blagdanom ili noću, od kuće ili od poslodavca. Servis pokrenut ove godine tako je u potpunosti opravdao svoju svrhu, a sigurni smo kako će se u budućnosti studenti u još većem broju koristiti tom pogodnosti. Osim izdavanja ugovora putem mrežnoga servisa, mogu se prijaviti i novi poslodavci, a ovu ćemo uslugu vremenom proširivati i na druge usluge koje će svakako poboljšati našu ponudu i uskladiti naš rad s vremenom u kojem živimo i populaciji kojoj pripadamo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike