Učionica
PRVA UVODNA AKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Utemeljitelj osječkoga Sveučilišta „utemeljio“ je konja budućnosti – lipicanca
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Jedina predaktivnost Europske noći istraživača 2019. koja je u prošloj 2018. godini odobrena Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bila je aktivnost voditeljice prof. dr. sc. Mirjane Baban (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek) na temu „Utemeljitelj lipicanske ergele biskup Josip Juraj Strossmayer stvorio konja budućnosti“.

Aktivnost je zanimljivo i atraktivno provedena na FAZOS-u, a predstavljena je i u okviru 22. Smotre Sveučilišta u Osijeku 13. prosinca 2018. i Smotre FAZOS-a 14. prosinca 2018. Prof. dr. sc. Mirjana Baban ispred 267 maturanata iz šire regije i brojnih zainteresiranih posjetitelja tijekom dvodnevne multimedijalne instalacije (izložbe) „Utemeljitelj lipicanske ergele biskup Josip Juraj Strossmayer stvorio konja budućnosti“ istaknula je kako se u vrijeme imenovanja Strossmayera biskupom, sredinom 19. stoljeća, nakon 300 godina uzgoja arapske pasmine konja u Đakovu, prešlo na uzgoj isključivo lipicanskih konja, poznatih kao jedna od najstarijih pasmina konja u Europi. Lipicanci su postali dio tradicije, folklora i načina življenja, posebice u istočnoj Hrvatskoj, a tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu krajem ožujka 2017. upisana je u Registar kulturne baštine RH na Listu nematerijalnih dobara. Moderan način uzgoja i treninga stvorio je lipicanca i kao vrhunskoga zaprežnog i dresurnog športskog konja čime se dokazala Strossmayerova vizija o lipicancu kao konju budućnosti.

Na izložbi su bili postavljeni brončana skulptura biskupa Strossmayera (rad akademskoga kipara Marijana Sušca), plakati Europske noći istraživača, vrhunske fotografije višestruko nagrađivane autorice Silvije Butković te multimedijalna instalacija Božićnoga bala lipicanaca, održanoga 15. prosinca 2018. u Đakovu. Kako bi izložba bila što atraktivnija, posjetitelje su ispred zgrade FAZOS-a dočekali đakovački dvopreg i jahači na konjima Konjičkoga kluba Osijek.
Mirjana BABAN
Božićni bal lipicanaca u Državnoj ergeli Đakovo

„Tajna bijele kočije“ naziv je sedmoga po redu poznatoga glazbeno-scenskog spektakla Božićni bal lipicanaca, održanoga 15. prosinca 2018. u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo, što je ujedno bio i treći dan te predaktivnosti ENI-ja. Nastup stotinjak sudionika i četrdeset konja oduševio je prepuno gledalište. Predstavu je gledalo oko 1500 posjetitelja u dvama terminima toga dana u trajanju po 90 minuta. Uz igru svjetla i vatre, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma RH, ispričana je bajkovita priča koju su uz atraktivnu glazbu pratili mnogi sudionici.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike