Učionica
EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019. ORGANIZIRANA I NA SVEUČILIŠTU JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Predstavljena vizija Tržnice budućnosti uz vizualne efekte hrane i pića budućnosti
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Europska noć istraživača tradicionalno se odvija diljem Europe posljednjega petka u rujnu, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima te široj javnosti.


Podsjetimo, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku partner je u projektu Techno-Past Techno-Future; European Researchers’ Night koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – Obzor 2020. Koordinira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u suradnji sa sljedećim ustanovama: Institutom za društvena istraživanja, Institutom Ruđer Bošković, Staroslavenskim institutom, Institutom za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranskim institutom za istraživanje života, British Councilom, Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilištem u Splitu, Sveučilištem u Zadru, Sveučilištem u Dubrovniku, Sveučilištem u Puli, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo, Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Sveučilištem Sjever i Hrvatskom zakladom za znanost.


Dana 27. rujna 2019. u dvorištu Rektorata Sveučilišta u Osijeku održan je središnji događaj pod nazivom Tržnica budućnosti. Ovaj jedinstven događaj privukao je brojne posjetitelja kojima je predstavljena vizija tržnice budućnosti uz vizualne efekte hrane i pića budućnosti. Najmlađi su posjetitelji kroz tehnologiju proširene stvarnosti, implementiranu u interaktivnu mobilnu igru, na zabavan način sudjelovali u igrama i osvojili vrijedne nagrade te pomoću 3D mapinga vidjeli koja je to hrana budućnosti. Kako je događaj dio tematske skupine Strossmayer days, za učenike je pripremljen kviz u kojemu su, prema riječima organizatora, pokazali izvrsno znanje te zanimanje za Strossmayera, lijekove i kozmetičke proizvode iz doba Strossmayera.


Uoči Europske noći istraživača 2019. u Osijeku tijekom akademske godine 2018./2019. na pojedinim sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizirano je nekoliko predaktivnosti, odnosno uvodnih aktivnosti Europske noći istraživača, koje su također predstavljene u okviru Teme broja ovoga 51. broja Sveučilišnog glasnika.
Lidija GETTO
Sudionici Europske noći istraživača 2019. u Osijeku

Osim predstavnika Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, na Tržnici budućnosti proizvode je predstavilo mnogo škola i udruga (Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Učenička zadruga AgroVet; Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, AGRO; Srednja škola Ilok, Učenička zadruga Tehnikum; Osnovna škola Blage Zadre Vukovar, Učenička zadruga Zlatne ruke; Osnovna škola Ernestinovo, Eko Ernest; Srednja škola Donji Miholjac, Učenika zadruga Celestina). Osim toga, posjetitelji su imali prigodu upoznati se s projektnim aktivnostima sastavnica Sveučilišta u Osijeku koje su predstavljene u sklopu EU infokutka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike