Učionica
7. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O POVIJESTI BALKANA UBTAS

Znanstvenici iz osam europskih zemalja raspravljali o migracijama na Balkanu
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Od 18. do 21. rujna 2019. u gradu Edirnu (Republika Turska), na Sveučilištu Trakya, održan je 7. međunarodni simpozij o povijesti Balkana (Uluslararasi Balkan Tarihi Arastirmalari Sempozyumu – UBTAS).

Organizator toga skupa bilo je Sveučilište Burdur Mehmet Akif Ersoy Universitesi iz Burdura u Turskoj, a suorganizatori Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Trakya iz Edirna te Sveučilište u Tuzli (Bosna i Hercegovina). Sponzori skupa bili su UBTAK Balkan histories i TIKA (Turska razvojna agencija). Osječko sveučilište predstavljali su dekan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti prof. dr. sc. Damir Matanović i prodekanica za nastavu FOOZOS-a izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar. Tema simpozija bile su migracije na Balkanu: Migrations to and from Balkans (from Ottoman Empire to the Republic of Turkey). Na simpoziju su sudjelovali znanstvenici iz Turske, Poljske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Hrvatske. Damir Matanović i Emina Berbić Kolar izložili su rad pod nazivom „Migrants and Migrants Crisis in the Context of Language Metaphores based on the Example on the Daily Newspapers Jutarnji list and Večernji list“. Profesor Matanović bio je i izaslanik rektora Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlade Guberca te je pozdravio sve sudionike. Na simpoziju je pozvano predavanje održao vrsni turski povjesničar, akademik Ilber Ortayli s MEF Sveučilišta u Turskoj.

Sljedeće godine 8. UBTAS simpozij održat će se u Burduru na Sveučilištu Mehmet Akif Ersoy, a osječko je sveučilište ponovo pozvano biti suorganizatorom toga važnoga simpozija.
Emina BERBIĆ KOLAR
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike