Učionica
KINA DOMAĆIN I ORGANIZATOR SEMINARA ZA POLJOPRIVREDNE STRUČNJAKE IZ HRVATSKE

Izaslanstvo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u radnom posjetu Kini
Objavljeno 14. listopada, 2019.
U razdoblju od 28. kolovoza do 18. rujna 2019., pod pokroviteljstvom Foreign Economic Cooperation Center, Ministry of Agriculture and Rural Affairs of China, održan je seminar o poljoprivrednoj suradnji Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske.

Glavni je cilj seminara bio jačanje odnosa i produbljivanje suradnje dviju država u sektoru poljoprivrede na znanstvenom, stručnom i gospodarskom planu. Na seminaru je sudjelovalo ukupno 25 predstavnika sa sedam institucija iz Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH. Izaslanstvo znanstvenika s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek predstavljali su prof. dr. sc. Irena Jug, izv. prof. dr. sc. Ivona Djurkin Kušec i izv. prof. dr. sc. Boris Đurđević. Program je seminara održan u četiri interaktivna modula. Prvi je modul održan u Pekingu i pružao je detaljan presjek kineske poljoprivredne proizvodnje s kojim su polaznici seminara bili upoznati kroz predavanja sveučilišnih profesora i stručnjaka iz biotehničkoga područja. Modul II obuhvaćao je stručne posjete postrojenjima i proizvodnim pogonima (primjerice, moderne demonstracijske zone za biljnu, vinsku, ribarsku i animalnu proizvodnju), a održavao se u trima gradovima (Weihai, Yantai i Weifang). Modul III sadržavao je izmjenu iskustava i raspravu o mogućim prijedlozima daljnje suradnje dviju država na znanstvenom, stručnom i gospodarskom planu. Posljednji, četvrti modul približio je sudionicima kinesku kulturu i način života u ruralnim i gradskim dijelovima Kine, a održan je u Pekingu, Shangaiu i Shandong provinciji.

Plodonosan je seminar omogućio hrvatskoj delegaciji potpuniji uvid u postignuća i mogućnosti poljoprivredne proizvodnje NR Kine, otvarajući mogućnosti suradnje tih dviju država, posebno se fokusirajući na jačanje međusobne i konkurentne industrijske, trgovinske i znanstvene suradnje u sektoru poljoprivrede.
Irena JUG
Možda ste propustili...