Učionica
SURADNJA HRVATSKOGA NACIONALNOG VIJEĆA U SRBIJI I FAKULTETA ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI U OSIJEKU

Hrvatima iz Srbije najbliže je Sveučilište u Osijeku
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Dana 4. rujna 2019. održan je sastanak predstavnika Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te članova uprave Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS-a).

Sastanku su bili nazočni dekan FOOZOSA prof. dr. sc. Damir Matanović, prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar te tajnica Fakulteta Gordana Šoštarko. Na sastanku se govorilo o različitim mogućnostima i oblicima suradnje tih dviju institucija kroz edukacije i predavanja za učitelje i odgojitelje koji poučavaju učenike na hrvatskome jeziku, kroz izdavaštvo, zajedničke projekte te organizaciju različitih znanstvenih i stručnih skupova.

Predsjednica je Hrvatskoga nacionalnoga vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić kao najvažnije izdvojila mogućnost nuđenja posebnih kvota za Hrvate iz Srbije kao mogućnost studiranja većega broja studenata na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a načelni je prijedlog po dva mjesta na svakoj sastavnici. Predstavnici FOOZOS-a pozdravili su takav prijedlog te je dekan Matanović obećao posredovati kako bi se takav prijedlog i realizirao na obostrano zadovoljstvo. Sveučilište u Osijeku najbliže je Hrvatima iz Srbije, a time i najprivlačnije, dok su Sveučilištu u Osijeku dobro došli mogući novi studenti iz susjednih zemalja. FOOZOS je i do sada dobro surađivao sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata te je s njima do sada odradio neke zajedničke aktivnosti u cilju njegovanja hrvatskoga jezika, običaja i kulture u Vojvodini. Vjerujemo da će se i ova suradnja nastaviti u plodonosnom smjeru i da će ovaj zajednički most osigurati mnogo dobra za obje strane.
Emina BERBIĆ KOLAR
Možda ste propustili...