Učionica
NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU OSIJEK POSTAVLJENA IZLOŽBA „HRVATSKI ARHITEKTI KROZ POVIJEST“

Predstavljanje portreta zaslužnih hrvatskih arhitekata
Objavljeno 14. listopada, 2019.
U organizaciji Portala hrvatskih arhitekata – arhitekti.hr, Građevinskoga i arhitektonskog fakulteta Osijek i Društva arhitekata grada Osijeka dana 12. rujna 2019. u holu zgrade GrAFOS-a otvorena je izložba „Hrvatski arhitekti kroz povijest“.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Društva arhitekata grada Osijeka Brune Rechnera, nazočnima se obratio glavni urednik Portala hrvatskih arhitekata gospodin Ratko Lipovšćak i otvorio izložbu. Izložba je dio projekta čiji je cilj populariziranje hrvatske arhitekture kroz arhitekte i njihove najvažnije građevine te upoznavanje struke i javnosti s hrvatskim arhitektima kroz povijest. Projektom su predstavljeni najzaslužniji arhitekti za oblikovanje današnjih vizura gradova čija su ostvarenja uglavnom nastala u 20. stoljeću. Unatoč tomu donedavno nisu bili u fokusu javnosti te su njihovi životi uglavnom ostali nepoznanica, a navedenim se projektom to želi ispraviti.

Središnji su dio projekta izložbe portretnih karikatura arhitekata kao rezultat suradnje Portala s kolegama, prije svega s prof. Joškom Marušićem, arhitektom i profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali i s drugim suvremenim umjetnicima. Uz portrete arhitekata prikazane su i njihova daleko prepoznatljivija ostvarenja. Osim izložbi, koje će biti medijski popraćene, u planu je usporedno publiciranje stručnih, ali istovremeno široj javnosti razumljivih tekstova o arhitektima te njihovom utjecaju na današnje društvo i život. To je prvi put da su arhitekti na likovno jednak način predstavljeni javnosti. Upoznavanje s arhitektima zamišljeno je kao multimedijalni projekt koji Portal provodi s Partnerima. Predviđeno je ukupno trajanje projekta dvije godine što će uključivati najmanje devet izložaba s pratećim događanjima, organiziranih s regionalnim društvima arhitekata i drugim institucijama.
Jurko ZOVKIĆ
Možda ste propustili...

IDUĆE GODINE JUBILARNA GODIŠNJICA NAJSTARIJE SASTAVNICE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek proslavio 59 godina neprekidnoga rada

AKTIVNOSTI NA DOKTORSKOM STUDIJU MEDICINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

Na petim Danima doktoranada javno prikazivali rezultate svojih istraživanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana