Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA OPET BEZ GRADONAČELNIKA

Vijećnici zgranuti prekidom suradnje s Glasom Slavonije
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Iz gradske vlasti jučer su nonšalantno negirali prozivke vijećnika za sve afere

Iako je Ivan Vrkić početkom rujna, svojim službenim povratkom na funkciju gradonačelnika, opozvao suglasnost koju je dao dogradonačelniku Borisu Piližoti za obavljanje gradonačelničkih poslova za svoje odsutnosti, jučer se nije pojavio na 22. sjednici Gradskog vijeća i time je ponovno izbjegao pojavljivanje u javnosti.


Istovremeno ga je iznova predstavljao Boris Piližota, a na sjednici sa 16 točaka dnevnog reda kao jedna od glavnih tema nametnuo se sukob gradske vlasti s jedinim lokalnim dnevnim listom u gradu Osijeku, Glasom Slavonije, a s kojim je Grad Osijek krenuo u otvoreni sukob.
Kako je takav odnos prema medijima nedopustiv od strane jedne gradske uprave, koja je izabrana na legitimnim gradskim izborima od strane građana grada Osijeka, te kako mediji imaju pravo propitivati i kritizirati rad javne uprave dok Grad na to ne smije odgovoriti prekidom svih oblika suradnje upozorila je i većina oporbenih vijećnika, od Ante Đapića preko vijećnika HDZ-a i ostalih opcija.


- Koliko god da me je Glas Slavonije napadao, nije mi padalo na pamet prekinuti suradnju s lokalnim medijem dok sam bio gradonačelnik. Ne može se mediju zabraniti da propituje, a kao čitatelj nisam primijetio da je bilo otvorenih kampanja protiv Grada. Propitivanje projekata kao što je Kanižlićeva ne smije biti razlog da se prekine suradnja jer je to zloporaba funkcije - komentirao je Đapić.


No negiranje svih problema, konfuzija i opća arogancija vladali su u odgovorima gradske vlasti na gotovo sva pitanja oporbenih vijećnika. Tako se opetovano tvrdilo da nema nezakonitosti kod natječaja za Kanižlićevu te kako je za sve kriv DKOM. Dogradonačelnik Piližota komentirao je kako je točno da je plaćeno 45.000 kuna sudskih troškova zbog izgubljene sudske parnice i zapitao se "mora li Grad Osijek uvijek biti u pravu?!" Pročelnica Mlinarević tvrdila je da je projekt zidina oko Tvrđe na rezervnoj listi projekata, te da ne znači ni da će se nominirati, niti financirati, da bi odmah nakon nje ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe Željko Andraši tvrdio da je riječ o strateškom projektu obnove Tvrđe. Kod pitanja snimanja djece u vrtićima rečeno je da je riječ o potpunim neistinama i transparentnoj suradnji s američkom fondacijom, a ne turističkim obilascima, a u Gradu negiraju i prekid suradnje s Glasom Slavonije, tvrdeći kako nikakav ugovor o suradnji s lokalnim medijem nije ni postojao pa i ne može biti raskinut.
Klub HDZ-a jučer nije mogao podržati izvješće rada gradonačelnika za prvih šest mjeseci jer je naglašeno kako je prvih šest mjeseci ove godine obilježila bolest gradonačelnika i kriza upravljanja.


- Funkcija gradonačelnika teško se može nadomjestiti i teško je zamijeniti osobu s takvim autoritetom. No ako ste pristali sudjelovati u političkom životu, onda nema nervoze, onda i morate biti spremni na kritiku javnosti. Ako ste se posvađali i s medijima, onda je sve otišlo u krivom smjeru - poručio je vijećnik HDZ-a Željko Kovačević.

Nefreteta Z. Eberhard
JE LI PILIŽOTA BJEŽAO ILI JE LIJEPO ISPRAĆEN
Jedno od opetovanih pitanja prema dogradonačelniku Borisu Piližoti odnosilo se na njegov ispad na sjednici MO Lijeva obala koju je naprasno napustio. Naime, oporbeni vijećnici tvrde kako se Piližota nezadovoljan kritikama i upitima gradskih vijećnika revoltirano dignuo i otišao. No Piližota tvrdi da nije bilo tako, već je ostao zatečen nepoznavanjem materije od strane vijećnika, zbog čega je mirno napustio sastanak, za što je dobio i podršku dijela vijećnika koji su ga ispratili. Iz HDZ-a su mu poručili da u obnašanju vlasti ne bi smjelo biti nervoze, te kako mora biti spreman odgovoriti na svako pitanje svakog građanina, pa bilo da je to i na ulici. - Imam dovoljno godina i iskustva da znam kako funkcioniraju procesi - odgovorio je Piližota.
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike