Osijek
UREĐAJ U KVARU TJEDAN DANA

Na RTG snimanje od utorka opet i u DZO?
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Kako bi snimanje bilo što kvalitetnije, u Domu zdravlja planiraju ograničiti broj pacijenata u prijepodnevnoj smjeni na 50

Otkako je 4. listopada došlo do kvara na RTG uređaju u Domu zdravlja Osijek, pacijenti koji onamo inače dolaze na red za snimanje samo nekoliko dana nakon naručivanja (u nekim slučajevima i istog dana), sada su na čekanju. Srećom, čini se, tek kratko jer bi, prema najavama, RTG uređaj trebao početi raditi već u utorak.

Potvrdila nam je to dr. med. Kristina Vidačić, specijalist radiologije, naglašavajući da trenutačno čekaju servis uređaja koji je u pogonu gotovo neprestano. Kako je samo jedan ovlašteni servis u cijeloj Hrvatskoj, uređaj koji je u kvaru nije mogao biti ranije pregledan, odnosno popravljen, iako su to u Domu zdravlja očekivali.

- Najavljeno je da će serviser doći u ponedjeljak. Pretpostavlja se da je došlo do kvara na softveru i rendgen će proraditi ovisno o tome koliko im treba vremena za popravak. Ipak, mislim da će biti u pogonu već u utorak - poručila je dr. Vidačić, dodajući da je dinamika rada uređaja dovela do kvara.

Naime, RTG uređaj u DZO-u non-stop je u pogonu. Tako samo u prijepodnevnoj smjeni u danu bude čak i 70 snimanja. Štoviše, u zimskim mjesecima ondje su znali zabilježiti i do 90 upisa prije 11 sati, a ostali pacijenti koji bi došli za vrijeme prijepodnevne smjene morali su biti prebačeni na dan kasnije, jer bi broj snimanja premašio smjenski rad. Inače, prijepodne se obavljaju snimanja pluća, sinusa, urotrakta i abdomena, za što ne postoji lista čekanja, odnosno pacijenti se primaju na dnevnoj bazi.

Za razliku od spomenutog snimanja, RTG kostiju obavlja se u poslijepodnevnoj smjeni i, prema riječima dr. Vidačić, prosječan je broj pacijenata na dnevnoj bazi njih 30. Pridodamo li tome prijepodnevnu smjenu, uređaj koji trenutno nije u funkciji obavi i stotinu snimanja dnevno, odnosno čak 3000 mjesečno!

Toliki broj pacijenata svakako rasterećuje rendgen u KBC-u Osijek. Naša sugovornica smatra da bi bolnica trebala biti rezervirana za RTG snimanja hitnih, odnosno bolničkih pacijenata. Naime, prema njezinim riječima, bolnica naručuje vrlo malo vanjskih pacijenata, zbog čega je, smatra, u Domu zdravlja nužna nabava još jednog RTG uređaja. Dok tome ne bude tako, dr. Vidačić ističe kaže kako razmišljaju o ograničenju broja pacijenata.

- Planiramo uzimati najviše 50 pacijenata, uz hitne slučajeve, jer sve što je više od toga smanjuje kvalitetu rada. Naime, radimo brzo i katkad se ne stigne očitati nalaz, a imamo četiri radiološka tima. Stoga bi bilo idealno kad bi se primilo prvih 50 pacijenata u prijepodnevnoj smjeni, a ostali koji trebaju RTG srca, pluća, urotrakta ili abdomena trebali bi doći dan poslije na red - pojašnjava dr. Vidačić. Inače, lista čekanja za RTG kostiju u načelu je tjedan dana, a naša sugovornica kaže kako je tijekom ljeta i kraća, dok je u posljednjih tjedan dana zbog kvara aparata, ali i praznika nešto duža.

- Naš RTG uređaj radi 11 smjena tjedno, odnosno dvije dnevno te u subotu. Bilo bi odlično da imamo još jedan RTG, no to iziskuje i još jedan tim - zaključila je dr. Vidačić.

Marija Mihelić
LISTE ČEKANJA U KBC-u OSIJEK
Doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, potvrđuje da lista čekanja za rendgenska snimanja u bolnici ima, no njihova duljina ovisi o tome o kojoj je pretrazi riječ.

- Sve ovisi o tome jesu li u pitanju srce, pluća, koštano-zglobni rendgen ili koje drugo snimanje, a liste nisu, razumljivo, jednako duge. Nas Dom zdravlja Osijek svakako rasterećuje, jer brojni pacijenti ondje obavljaju snimanja. Mi moramo imati dostupan RTG uređaj zbog dijagnostike, no, naravno, primamo i vanjske pacijente - kaže ravnatelj Zubčić.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike