Osijek
ŽUPANIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Anušić potpisao ugovore za 680 tisuća kn potpora
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Za potpore u poljoprvredi i ruralni razvoj rezervirano 5,2 miijuna, ima još dosta sredstava

Osječko-baranjska županija ove je godine za potpore u poljoprivredi i ruralni razvoj rezervirala 5,2 milijuna, a jučer je župan Ivan Anušić potpisao ugovore o financijskoj potpori s 35 korisnika u vrijednosti od 680.000 kuna.

U već prijašnjim tranšama Županija je, moglo se čuti prilikom čina potpisivanja, dodijelila dva milijuna kuna potpora, a javni pozivi još su otvoreni. Osječko-baranjska županija preko javnih poziva provodi 14 potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

- Među vodećima smo u Hrvatskoj kada je riječ o površinama pod poljoprivrednim kulturama i poljoprivreda je jedna od naših najvažnijih gospodarskih grana. Stoga smo za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju u svom proračunu za 2019. osigurali 5,2 milijuna, do sada je u ovoj godini potpisano 125 ugovora o dva milijuna kuna potpora. Danas smo potpisali ugovore o dodjeli potpora s 35 korisnika i jako sam zadovoljan što je riječ uglavnom o mladim ljudima koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Županija kontinuirano ulaže u poljoprivredu, gradimo 14 sustava za navodnjavanje, u planu je gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, pri kraju smo s rješavanjem imovinskopravnih odnosa i izrade ostale dokumentacije nužne za raspisivanje natječaja za izvedbu projekta. Za to smo složili financijsku konstrukciju, novac imamo, očekujem vrlo brzo dobivanje građevinske dozvole i očekujem da ćemo iduće godine u ovo vrijeme imati objekt Regionalnog centra, koji ćemo staviti na raspolaganjima našim poljoprivrednicima. Za gradnju objekta trebat će između 35 i 40 milijuna kuna, no ostavit ćemo mogućnost njegove daljnje nadogradnje i širenja kapaciteta i sadržaja - izjavio je Anušić.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, kazala je kako je natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi otvoren do 1. prosinca.

- Novca ima dovoljno za tu namjenu, a bude li potrebno, rebalansom proračun osigurat ćemo dodatna sredstva. Primijetili smo da sve više korisnika ulaže u analizu svojih proizvoda i podizanje kvalitete proizvoda kako bi brendirali ono što nude tržištu. Također se sve više ulaže u preradu i primarnu poljoprivredu, a veliki dio potpora zatražen je za sudjelovanje proizvođača na poljoprivrednim manifestacija, kao što su sajmovi i slično, jer na taj način pronalaze nova tržišta. Do 1. prosinca na raspolaganju je tri milijuna - kazala je Wendling.

Darko Pejić
Do kraja 2019.
BIT ĆE ISPLAĆENO 5,2 MILIJUNA KUNA
POLJOPRIVREDNICI ZAHVALNI NA POTPORI
Županiji su korisnici potpora zahvalili jer im, kažu, mnogo znači. Goran Antolović, iz Vukojevaca, kaže da će potporu iskoristiti za poboljšanje proizvodnje svježeg sira i vrhnja. Kupili su novu opremu za proizvodnju i aplicirali su za županijsku potporu te dobili 40.000 kuna, a njihovo je ulaganje u opremu ove godine bilo 15-ak tisuća eura.

Potporu je ostvario i Ivan Gašić iz Beketinaca, koji je bio proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom prošle godine. Ostvario je županijsku potporu za proizvodnju svježeg mlijeka od 9600 kuna. “Mnogo nam znači ovakva potpora Osječko-baranjske županije za povećanje stada i proizvodnju mlijeka na našem poljoprivrednom gospodarstvu, kazao je mladi beketinački poljoprivrednik Ivan Gašić.
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike