Svijet
CIJENA NAFTE ODMAH PORASLA

Projektili pogodili tanker iz Irana
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Iranski naftni tanker u petak su u Crvenom moru ispred saudijske luke Džede pogodila dva projektila, navode iz nacionalne iranske naftne kompanije (NIOC), objavila je iranska državna televizija.


Naftni tanker je zapaljen i pretrpio je teška oštećenja stotinjak kilometara od Džede. Dio nafte iscurio je u more, no istjecanje je zaustavljeno, objavila je agencija ISNA. Navodni napad najnoviji je incident u koji su uključeni tankeri u Crvenom moru i Zaljevu. Vjerojatno će pojačati napetosti između Irana i Saudijske Arabije. Peta flota Američke ratne mornarice, koja operira u regiji, navela je da je vidjela napise u medijima, ali da nema nikakve dodatne informacije. Saudijska Arabija još nije reagirala na informacije o napadu. "Stručnjaci vjeruju da je to bio teroristički napad", rekao je ISNA-i neimenovani izvor. Iranska je televizija izvijestila da su oštećena dva spremnika nafte na tankeru naziva Sabiti, priopćio je NIOC. Iranska novinska agencija Nour, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, objavila je da je posada na sigurnom. Napetosti su već visoke u plovidbenom području u Crvenom moru koje povezuje Indijski ocean sa Sredozemnim morem preko Sueskog kanala. U rujnu su napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja, a u svibnju i lipnju tankeri u Zaljevu. SAD je za napade optužio Iran, koji to odbacuje.


Odmah u petak tržište je reagiralo na ovu vijest pa su cijene nafte porasle na međunarodnim tržištima prema razini od 60 dolara.
Na londonskom je tržištu cijena barela skočila za 60 centi u odnosu prema prethodnom zatvaranju i iznosila je 59,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 76 centi višoj cijeni, od 54,31 dolara. Iz Nacionalne iranske tankerske tvrtke izvijestili su da je brod oštećen ali stabilan, opovrgnuvši izvješća o požaru. Neposredno nakon izvješća o napadu cijene nafte u Londonu i u SAD-u zabilježile su najveći skok na dnevnoj razini od 16. rujna, prvog dana trgovanja nakon napada na saudijska postrojenja, zbog čega je saudijska proizvodnja bila prepolovljena. Naknadno su se cijene stabilizirale. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana