Sport
VAŽNA POBJEDA HRVATSKE NA PUTU PREMA EURU 2020.

"Kockasta" fešta na Poljudu
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Atmosfera je bila sjajna, a reprezentacija je na to odgovorila visokom pobjedom nad impresioniranim Mađarima

Na velika vrata vratila se hrvatska reprezentacija u Split. Sve je te večeri na Poljudu bilo sjajno. Atmosfera poticajna, prava domoljubna, bez i najmanjeg incidenta. Točno onakva kakva treba biti kada igra državna reprezentacija, a igrači su za tu podršku uzvratili uvjerljivom pobjedom nad Mađarskom.


Zapravo, bila je to najuvjerljivija pobjeda Hrvatske na splitskom stadionu uopće. Mađari su s terena obrisani već u prvih 45 minuta kada je Hrvatska stvorila velika tri pogotka razlike. Podlegli su Mađari snažnom pritisku naše reprezentacije u uvodnim minutama utakmice. Izgubili su glavu vrlo brzo, a Hrvatska je to bila spremna kazniti te je relativno lako došla do pobjede koja joj širom otvara vrata plasmana na Euro 2020. Cijela fabula susreta razvijala se točno onako kako je želio naš izbornik Zlatko Dalić. Ne samo zbog visokog vodstva nakon prvih 45 minuta, već i zbog gluposti Laszla Kleinheislera u početku drugog poluvremena kada je igrač Osijeka vrlo stupidno zaradio drugi žuti karton i "ubio" posljednju nadu, ako je ona uopće i postojala, svojoj reprezentaciji. Nakon toga naš izbornik je iz igre relativno rano mogao povući najvažnije karike, što bi moglo odigrati važnu ulogu za susret protiv Walesa koji nas u nedjelju čeka u Cardiffu.

Dva poklona i majstorija

"Vjeruj Mađarima kad poklone nose." Tako bi se najjednostavnije moglo opisati prvih 45 minuta utakmice. Hrvatska je prilično lako došla do goleme prednosti od 3:0. Nije našoj reprezentaciji trebalo nekakvo čudesno izdanje kako bi posve slomila otpor pomalo izgubljenih Mađara za koje bi se mogla upotrijebiti ona čuvena sintagma nekadašnjeg igrača NK-a Osijek Ivice Beljana koji je frustriran stalnim porazima bijelo-plavih jednom rekao: "Dok mi pročitamo reklame na Poljudu, Hajduk vodi 3:0." E, upravo se to dogodilo jadnim Mađarima u grotlu splitskog stadiona. Hrvatska je krenula k‘o bijesna. Agresivno i visoko smo napadali mađarsku obranu i nije dugo trebalo čekati na njezin kiks. Kao uvod vodstvu Hrvatske došla je akcija u trećoj minuti u kojoj su sudjelovali Perišić i Rebić, a udarcem s 18 metara zaključio ju je Modrić, no taj pokušaj nije bio precizan poput onog od prošlog vikenda kada je Modrić u dresu Reala zabio golčinu protiv Granade. Međutim, samo dvije minute kasnije kapetan Hrvatske bljesnuo je na pravi način. Presjekao je dodavanje Orbana na 30-ak metara od mađarskih vrata i otišao do kraja. Pustio se u kazneni prostor i onda hladno prevario Gulascija za vodstvo Hrvatske. Što god da su Mađari pripremali uoči utakmice, palo im je u vodu već nakon pet minuta. Hrvatska je nakon tog ranog vodstva ipak malo skinula nogu s gasa i dopustila Mađarima oporavak od tog šoka. Uspjeli su gosti i zaprijetiti, naravno, iz prekida. U 23. minuti Dzsudzak je ubacio iz lijevog kuta, a tragičar Orban mogao se iskupiti za pogrešku, no sa šest metara pucao je glavom pokraj vrata. Kazna za taj promašaj Mađarsku je stigla baš odmah. Već u sljedećem napadu još jednom je do izražaja došao talent Brune Petkovića. Rebić ga je uposlio loptom koja nije bila baš idealna, ali se Petković sjajno snašao, zagradio svog čuvara i onda petom prevario Gulascija. Prava majstorija je to bila. S 2:0 u džepu Hrvatska više nije imala potrebu za prevelikim rizikom. Bilo je razdoblja u kojima je Mađarska imala kontrolu igre, ali uzalud joj je to bilo jer nikako nije uspijevala složiti nekakvu ozbiljniju akciju. S druge strane, Rebić je doslovce sijao paniku u obrani Mađara. Prolazio ih je k‘o čunjeve, odbijali su se od njega kao ping-pong loptice. Tako je u 40. minuti pripremio još jednu priliku Petkoviću koji je opet izludio svoje čuvare, ali uoči realizacije lopta mu je ipak malo pobjegla pa je Gulacsi uspio nekako obraniti taj udarac. No u 42. minuti stigao je novi poklon mađarske obrane. Ubačaj Perišića promašio je Kadar, a Petković je to spremno dočekao. Istina, nije to bio najjači udarac na svijetu, lopta je gotovo "umrla" dok nije prešla liniju vrata, ali je ipak to učinila za golemih 3:0 Hrvatske.

Promašeni penal i isključenje

Samo što je počeo drugi dio susreta, krenulo je stizati još loših vijesti za Mađare. U 54. minuti Rebić je srušen u šesnaesetrcu pa je dosuđen kazneni udarac za Hrvatsku. Loptu je neočekivano uzeo Ivan Perišić. Šutnuo je loptu mlako u desni donji kut što je pročitao Gulacsi i odbio loptu u korner. No prije negoli je Modrić izveo taj udarac iz kuta, valjda zbog prigovora, drugi žuti karton i isključenje zaradio je Kleinheisler. Taj je događaj dodatno otežao ionako neugodnu situaciju u kojoj se nalazila Mađarska. Našem izborniku takav je razvoj događaja dao mogućnost da iz igre povuče neke od najvažnijih aduta među kojima je bio i kapetan Luka Modrić koji je po izlasku s travnjaka doživio "standing ovation" cijelog stadiona. Igra se, pak, malo razvodnila pa se baš i nije osjetilo kako Hrvatska ima čovjeka više na terenu. Naši reprezentativci kao da su počeli štedjeti snagu za susret protiv Walesa koji ih za tri dana čeka u Cardiffu. Navijačima na krcatim poljudskim tribinama to nije smetalo. Nastavili su pružati bezrezervnu podršku, a kao nagradu očekivali su još poneku loptu iza leđa Gulacsija. U 85. minuti Rebić je to mogao učiniti nakon proigravanja Kovačića, ali je njegov oštar prizemni udarac s desetak metara iskosa fijuknuo pokraj desne vratnice, a tri minute kasnije pucao je s ruba kaznenog prostora preko vrata. Kraj utakmice Poljud je dočekao raspjevan zbog uspješnog povratka Hrvatske u Split.
Dalibor Keler
SPLIT - Stadion Poljud. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 32.110. Sudac: Daniele Orsato (Italija) - 7. Strijelci: 1:0 Modrić (5), 2:0 Petković (24), 3:0 Petković (42). Žuti kartoni: D.Vida, Brozović (Hrvatska), Kleinheisler, Dzsudzak, Lovrencsics (Mađarska). Crveni karton: Kleinheisler (Mađarska).

IGRAČ UTAKMICE: BRUNO PETKOVIĆ (HRVATSKA).

HRVATSKA

0(3)

Livaković 6,5, Jedvaj 6, Lovren 6,5, D.Vida 6,5, Barišić 6, Brozović 6,5, Modrić 7,5 (od 67. Kovačić 6), Rakitić 6,5 (od 73. Vlašić -), Perišić 6,5 (od 61. Brekalo 6), Rebić 7,5, Petković 7,5.

MAĐARSKA

0(0)

Gulasci 6, Lovrencsics 5,5, Orban 5, Korhut 6, Kadar 5,5, M. Vida 5, Kleinheisler 5, Dzsudzak 5,5 (od 61. Nagy 5), Holman 5, Sallai 5, Szalai 5 (od 77. Varga -).
1:0
Pogriješio je Orban čiju je loptu presjekao Modrić na 30-ak metara od vrata i otišao sam prema Gulacsiju te ga rutinski svladao sa sedam-osam metara
2:0
Rakitić je "izbacio" Rebića po lijevom krilu, a on je u sredini pronašao Petkovića koji je briljatno reagirao i petom poslao loptu iza leđa Gulascija
3:0
Perišić je ubacio zdesna, Korhut je promašio loptu na petercu što je spremno dočekao Petković i ugurao loptu u mrežu
bliže EURU
POVRATAK NA POLJUD U VELIKOM STILU
Skupina E
1.Hrvatska*6*4*1*1*13:5*13

2.Slovačka*6*3*1*2*10:8*10

3.Mađarska*5*3*0*2*7:6*9

4.Wales*5*2*1*2*5:5*7

5.Azerbajdžan*5*0*1*4*5:13*1

Wales ide kući s bodom

Hrvatska je pobijedila Mađarsku na Poljudu (3:0), a u drugom susretu iz naše E skupine Slovačka i Wales su u Trnavi odigrali bez pobjednika, 1:1. Susret su bolje otvorili gosti i poveli u 25. minuti pogotkom Kieffera Moorea, a s tih 0:1 otišlo se na odmor. U drugom poluvremenu Slovaci su uspjeli stići do izjednačenja, Juraj Kucka je u 53. minuti zabio za 1:1 što je bio i konačni rezultat utakmice u Trnavi. Slovaci su od 88. igrali s igračem manje jer je isključen Norbert Gyomber.

Nakon četvrtka Hrvatska se učvrstila na vrhu ljestvice skupine E s 13 bodova, Slovačka je druga (10), a Wales je na četvrtom mjestu sa sedam bodova, ali i utakmicom manje.

Najčitanije iz rubrike