Osijek
RJEŠENJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Svi su građani dio digitalnog društva
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Treći skup pod nazivom "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu" održan je u četvrtak u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad. Na njemu su predstavljeni rezultati i nastojanja Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) kako internetske stranice učiniti što pristupačnijima. Ovo je također bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava i dobivanje informacija o digitalnoj pristupačnosti, koja je zakonska obveza za sva tijela javnog sektora, a tema društvene odgovornosti za ostale.

Kako nam pojašnjava Ivana Rašan s FER-a, cilj je projekta razviti pristupačna rješenja ne samo za osobe s invaliditetom nego i za osobe starije životne dobi i djecu s poteškoćama u razvoju. "Problemima ovih ciljanih skupina pristupili smo tako da smo upravo njih aktivno uključili u suradnju i zajednički radili na istraživanjima, nakon kojih je naš zadatak bila izrada programskih rješenja", istaknula je Rašan. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, napomenuo je kako ne postoji digitalno društvo ako u njega nisu uključeni svi građani. "Što se tiče rješenja za ova pitanja, mislim da je Hrvatska u trendu, a u nekim stvarima i ispred ostalih članica Europske unije. Međutim, potrebno je osvijestiti sve članove društva da prilagode svoje sadržaje osobama s invaliditetom", zaključio je Gršić.
E. Nenadić
DIGITALNE PREPREKE VAŽNE KAO I FIZIČKE
Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Područnom uredu Osijek, naglašava kako je digitalna pristupačnost informacijama i sadržajima jednako važna kao i ona fizička, odnosno građevinska. “Za potpuno je rješenje potrebno osluškivati osobe sa svim vrstama poteškoća, što se najbolje ostvaruje kroz suradnju s udrugama i njihovim predstavnicima. Postoje tehnička rješenja koja su izvodljiva poput veličine fonta, kontrasta boja, audiosadržaja i slično, o čemu bi svi trebali voditi računa”, dodao je Burek.
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike