Regija
OBLJETNICA OKUPACIJE LOVASA

Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima
Objavljeno 10. listopada, 2019.
LOVAS

U četvrtak, 10. listopada, mještani Općine Lovas obilježili su 28. godišnjicu privremene okupacije Lovasa. Dan je to kada su 1991. godine pobunjeni Srbi, praćeni jugovojskom, ušli u selo i ubili 22 mještanina. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja. Ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas te jedna nestala osoba. U spomen na nedužne žrtve i branitelje koji su svoje ime uklesali u temelje slobodne Hrvatske, na spomen-obilježju masovne grobnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

- Još jedan od tužnih datuma u povijesti Općine Lovas, dan kada su počela zapravo sva zla koja su se događala, a selo je okupirano. Mještani općine Lovas vratili su se tek početkom mirne reintegracije. Toga tužnog dana počela su sva zvjerska mučenja i torture u kućama, sve ono što ljudski um ne može niti zamisliti, događalo se u oba naselja, i u Lovasu i u Opatovcu. Nakon toga nastavila se okupacija mjesta Opatovac i niz zločina poput onoga koji se dogodio na minskom polju - rekla je Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Među onima koji su došli odati počast na groblju bio je Petar Vuleta, svjedok događanja u Lovasu 1991. godine te se s tugom prisjetio tih strašnih trenutaka.

- Bio sam kod prijatelja u kući, mene i prijatelja su zarobili i odveli, tada nastaju razna ispitivanja i torture. Kad su nas zatvorili u zadrugu, tu noć je doslovno bila klaonica, užas. Ljude su tukli svim i svačim, svime što im je bilo pri ruci. Tukli su sve redom, bez selekcije, bilo je dovoljno da si Hrvat i to je to. Nakon toga su nas poveli u berbu grožđa, no većina nas je bila svjesna kamo zapravo idemo - rekao je Vuleta. M.K.
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike