Novosti
PRVI DAN ŠTRAJKA PROSVJETARA

Štrajkali čak i školski kuhari, dio je učitelja ipak održao nastavu
Objavljeno 10. listopada, 2019.
U škole u kojima su svi djelatnici štrajkali, djeca uglavnom nisu došla. Za nju su svejedno bili osigurani rad i obrok

Počeo je štrajk prosvjetara u svim školama u zemlji. Ni na osječkim ulicama u četvrtak prijepodne nije bilo mnogo školaraca. U brojnim školama, vidjeli smo, vladala je tišina - učionice su bile prazne, a roditelji djecu uglavnom nisu slali na nastavu. O tome su ih u srijedu, nakon što je propalo mirenje sindikata i Vlade, obavijestili ravnatelji - najčešće onih škola u kojima su svi zaposlenici odlučili štrajkati. No u nekim školama na taj potez nisu se odlučili svi, pa su učenici došli u školu kao i svaki drugi dan.

Bez neopravdanih

Bilo je tako, primjerice, u osječkoj Trgovačkoj i komercijalnoj školi. Ravnateljica Sandra Brajnović kaže kako je normalno radilo 26 nastavnika, a u štrajku ih je bilo 16. U prijepodnevnoj smjeni nije bilo nastave u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji, ali je u poslijepodnevnoj radilo petero nastavnika. "Učenici su obaviješteni. Ako na nastavu ne dođu, neće dobiti neopravdani", poručila je ravnateljica škole Vlasta Opačak.


U OŠ Retfala u štrajk se nisu uključile učiteljice razredne nastave većine drugih razreda. Tako su učenici triju razreda nastavu imali prema rasporedu - a ostali su štrajkali, među njima i neke učiteljice u produženom boravku. Ravnateljica Blaženka Jelaš kaže kako su roditelji zvali i pitali trebaju li i djeca ostalih razreda dolaziti u školu. Rečeno im je da djeca bez obzira na štrajk mogu boraviti u školi.


- Unatoč tome što su i drugi zaposlenici u štrajku, poput kuhara, oni su za djecu svejedno pripremili obroke - napominje Jelaš. Obroci su za učenike bili spremni i u osječkoj Osnovnoj školi Svete Ane - no ondje se nije pojavio ni jedan učenik, jer su svi zaposlenici bili u štrajku. I nastavno i nenastavno osoblje. Kao i u III. gimnaziji Osijek.


- Djeca nam nisu došla u školu iako je sve organizirano ako se pojave. Nitko nije došao, i to je svojevrsna potvrda da roditelji cijene posao učitelja - kaže Branka Stojković, predsjednica štrajkaškog odbora u školi i nastavnica tjelesnog. Podsjeća, štrajkaju za dostojanstvo i povećanje koeficijenta za 6,11 posto.


- Nažalost, poznato je da štrajkom uvijek sve dobijemo i zato štrajkati moramo. Također je poznato da sindikat o povećanju pregovara već godinu dana. Zato se nadamo da će sada Vlada konačno razumjeti naše stavove i podcijenjenost učitelja - ističe Stojković. Vrata škole, u svakom slučaju, bila su otvorena za učenike koji se pojave, i za njih je, prema naputku ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, svaka škola bila dužna osigurati odgojno-obrazovni ili drugi rad. Ravnateljica škole Emina Šinka kaže, slijedili su ministričine upute.


- Roditelje smo na vrijeme obavijestili o štrajku preko naše web-stranice i na oglasnoj ploči škole - kaže Šinka te ističe kako je i sama spremna uskočiti gdje je potrebno kako bi pružila podršku kolegama u ostvarivanju njihovih prava. I u Osnovnoj školi Franje Krežme štrajkaju svi zaposlenici - i članovi i nečlanovi sindikata.


- Okupili smo se u osam sati. Održali smo sastanak svih zaposlenika, gdje smo ponovili razloge zbog kojih štrajkamo. Objasnili smo kakva će biti procedura, formiran je štrajkaški odbor i nastavljamo sve do ispunjenja naših zahtjeva. Roditelje smo o štrajku pravodobno obavijestili u srijedu e-mailom - kaže Ksenija Vilić, učiteljica razredne nastave i sindikalna povjerenica. Napominje, dvoje djece se pojavilo, ali roditelji su zaključili da ih neće ostaviti u školi, iako su mogli.


Pitali smo i građane i roditelje što misle o štrajku.


- Podržavam štrajk prosvjetara jer mislim da ih treba adekvatno platiti. Rade vrlo odgovoran posao - kaže umirovljenica Ružica (65). I majka petašice, Silvana (51), smatra, prosvjetari su zaslužili veće plaće - ali ne sviđa joj se neizvjesnost.


- Ne znam što me čeka. Ne sviđa mi se što će se informacije o štrajku puštati danas za sutra. Smatram da će djeci kontinuitet ispunjavanja njihovih obaveza biti ugrožen - ističe.
Cirkularni štrajk

- Od petka će štrajk biti cirkularan. To znači da će se štrajkati u nekoliko županija, pa nastava neće biti obustavljena u svim školama istovremeno. Štrajkaški ciklus traje deset dana, i jedna bi županija u štrajku trebala sudjelovati dva puta. Prema europskim praksama, taj se način štrajka odabrao kako bi se smanjio pritisak na zaposlenike, štrajkaše i povjerenike a da se konstantno čini pritisak na vlast, odnosno poslodavca. Štrajkamo do ispunjenja zahtjeva, ako treba, i do kraja školske godine - ističe Matija Lucić, sindikalni povjerenik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama te profesor povijesti u I. gimnaziji u Osijeku. Nije poznato kada će se štrajkati u toj županiji. Informacije će sindikati objavljivati dan uoči štrajka.


- Ovo nije štrajk protiv učenika i roditelja, ali, nažalost, i roditelji će se na kraju osjetiti pritisnutima kada djeca više ne budu dolazila u školu pa će, nadamo se, i javnost pritisnuti poslodavca da popusti zahtjevima - dodaje Lucić. I oni podršku ravnatelja imaju, a gotovo svi zaposlenici te škole odlučili su stupiti u štrajk - od nastavnika do svih drugih službi.


- Stanje u školstvu je danas takvo da su ravnatelji uglavnom solidarizirani s kolegama. Većina njih dolazi iz nastave, i dobro zna koji su problemi u sustavu. Sad imamo i reformu, u koju smo uključeni i eksperimentalno i frontalno. Opseg posla je povećan, a povećanje plaća bilo bi, najblaže rečeno, priznanje struci da se u reformu ulazi srcem i da je reforma ozbiljna - zaključuje Lucić.
U četvrtak je, prema prvim podatcima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u štrajku sudjelovalo 85 % zaposlenih u srednjim i 89 % u osnovnim školama. U petak će se štrajkati u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.


Jasenka Pejaković
STRANICE PALE ZBOG PREOPTEREĆENOSTI
Prema naputku Ministarstva obrazovanja, škole i ravnatelji dužni su o svim postupcima vezanima uz štrajk pravodobno obavijestiti roditelje - na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici škole. Tako su se, jednako kao i prije početka frontalne provedbe “Škole za život”, još u srijedu poslijepodne srušile mrežne stranice mnogih škola, zbog preopterećenosti sustava izazvane velikim brojem posjeta roditelja u potrazi za informacijama o štrajku. Primjerice, nije radila stranica OŠ Svete Ane, a dogodilo se to i I. gimnaziji Osijek. “Pali su nam serveri još jučer (srijeda, nap. a.). Ujutro smo sve morali krpati”, kazali su nam u osječkoj gimnaziji u kojoj se tijekom dana, kao i u većini drugih, nije pojavio ni jedan učenik.
DJECA NIKAKO NE SMIJU ISPAŠTATI
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poslala je Ministarstvu obrazovanja i sindikatima preporuku o zaštiti djece. Vladi i sindikatima poručuje da u svojem djelovanju daju prednost najboljem interesu djeteta, u skladu s odredbama Konvencije o pravima djeteta. “Apeliramo na sve uključene strane da ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog njihova konflikta i teškoća u postizanju dogovora među njima”, stoji u dopisu u kojemu pravobraniteljica upozorava i da bi planirani cirkularni štrajk, “s neizvjesnim trajanjem i ritmom, mogao stvoriti probleme učenicima i roditeljima”. “To se naročito odnosi na pravovremenu pripremu djece za nastavu te naknadno odrađivanje izgubljenih sati”, istaknula je.
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi