Svijet
O SIRIJI ĆE RASPRAVLJATI VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Turska u dva dana osvojila sve planirane ciljeve u Siriji
Objavljeno 11. listopada, 2019.

Turska je objavila kako su njezine snage drugog dana ofenzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji. "Naše herojske specijalne jedinice koje sudjeluju u operaciji ‘Izvori mira‘ nastavljaju napredovati istočno od Eufrata", objavilo je na Twitteru ministarstvo obrane. "Zacrtane mete su osvojene", priopćilo je kasnije ministarstvo. CNN Turk objavio je videosnimku kako kran uklanja betonski zid s granice i specijalne snage prolaze. Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su kako su u zatvoru, koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom, "najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja", te su naglasile kako turski napadi na zatvore riskiraju "katastrofu". Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene Kurdima, drže tisuće boraca Islamske države i njihove obitelji u zatočeništvu. Istaknuti članovi Republikanske stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa osudili su ga jer je naredio povlačenje i time napustio sirijske Kurde koji su bili odani saveznici Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji. Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti "sigurnu zonu" za povratak milijuna sirijskih izbjeglica. No svjetske sile strahuju da bi tursko djelovanje moglo produbiti sukob u Siriji.

Novinar Reutersa prenosi kako je u graničnom turskom gradu Akcakale prošlo 30 vozila sa sirijskim pobunjenicima, saveznicima Ankare, naoružanih protuzračnim raketama. U njihovoj pratnji bilo je deset turskih oklopnih vozila. Ne zna se kamo je konvoj krenuo, no svjedok iz Akcakalea prije je rekao kako je grad bio meta raketa ispaljenih s druge strane granice. Turske snage su u četvrtak ujutro granatirale područje oko Ral al Aina, nakon čega su borci SDF-a odgovorili, tvrdi svjedok. Turska je vojska na početku operacije zračnim snagama i artiljerijom pogodila 181 položaj kurdske paravojske, objavilo je ministarstvo obrane. SDF je na Twitteru napisao kako je pogođen jedan od zatvora s borcima Islamske države. Direktor komunikacija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u članku objavljenom nekoliko sati prije početka ofenzive, napisao je kako je Trump pristao preseliti vodstvo međunarodne kampanje protiv Islamske države u Tursku. Fahrettin Altun je kazao kako je Turska prije pomagala sirijskim pobunjenicima koji su u pritvoru držali militante te da je u interesu Ankare da "se očuva ono što je SAD postigao."

Turska kurdsku paravojsku smatra terorističkom skupinom zbog veza s militantima kurdskog PKK-a, koji desetljećima vode bitku protiv vlasti u Turskoj. Turska je vojska ušla u Siriju na četiri točke. Dvije su blizu Tel Abyada, a dvije istočnije, kod Ras al Aina, prenose turski mediji. U zračnim napadima poginulo je najmanje pet civila i tri borca SDF-a, a ozlijeđeno je još nekoliko desetaka civila, tvrdi SDF. Tisuće ljudi pobjeglo je s područja Ras al Aina prema provinciji Hasaka, koja je u rukama SDF-a.Američki predsjednik Donald Trump prozvao je turski napad “lošom idejom”, pa je istaknuo da ga ne podržava. Naglasio je i kako od Turaka očekuje da zaštite civile i vjerske manjine i spriječe humanitarnu krizu. Branio je svoju politiku prema Kurdima, kazavši kako im je poslao “goleme količine” novca i oružja. No Trumpa je kritizirao jedan od njegovih najvećih saveznika među republikancima, senator Lindsey Graham, koji je poručio da će izostanak podrške Kurdima biti “najveća pogreška njegova predsjedništva.” U četvrtak je o Siriji raspravljalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na zahtjev pet europskih država – Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Belgije i Poljske.

Vuk Tešija
Trump je izjavio kako od Turaka očekuje da zaštite civile i vjerske manjine i spriječe humanitarnu krizu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana