TvObzor
HTV: PRIČA O BOGU S MORGANOM FREEMANOM

Druga sezona hvaljenog dokumentarnog serijala
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Serija je 2016. nominirana za Emmy u kategoriji najbolje informativne serije ili specijala

Nakon međunarodnog uspjeha prve sezone oskarovac Morgan Freeman donosi drugu sezonu ove veličanstvene dokumentarne serije u kojoj gledatelje vodi na put oko svijeta u potrazi za razumijevanjem veza i poveznica između najvećih religija na svijetu.


U svakoj epizodi istražuje jednu važnu temu: Zašto trebamo odabrane? Što su raj i pakao? Možemo li naći dokaz o postojanju Boga? Kako bi istražio ove teme, Freeman se sastaje sa sljedbenicima raznih religija. Od devetogodišnjaka iz Minnesote koji je reinkarnacija tibetanskog lame, do pentekostalke koja ima dar govora u jezicima i čovjeka koji je osjetio Božju prisutnost kao preživjeli u terorističkom napadu na WTC 11. rujna. Ove teme oživljavaju u Zlatnom hramu Sikha u Indiji, kršćanskom blagdanu Meskel u Etiopiji i Svečanosti devet careva bogova na Tajlandu.


Freeman razgovara s pripadnicima svih kultura i religija u prisnom ozračju izražavajući iskrenu znatiželju i fascinaciju temom religije. Njegovo nevjerojatno putovanje pokazuje da su velika životna pitanja univerzalna, bez obzira na to kojoj religiji pripadamo.


Prvu sezonu u SAD-u gledalo je 3,5 milijuna gledatelja, što je čini najgledanijim dokumentarnim programom National Geographica u posljednjih 15 godina. Serija je 2016. nominirana za Emmy u kategoriji najbolje informativne serije ili specijala.
U prvoj epizodi Morgan Freeman vodi nas na put oko svijeta u potrazi za odgovorom na pitanje: Zašto vjera treba Odabranog? Kako bi to doznao, Morgan se nalazi s Jalueom, devetogodišnjakom iz Minnesote koji je reinkarnacija tibetanskog lame, i poglavicom Arvolom Konjem Koji Gleda, čuvarom svetog svežnja plemena Lakota. U Zlatnom hramu Sikha u Indiji Odabrani poprima nevjerojatan oblik. To nije čovjek nego knjiga. Na Tajlandu gledamo nevjerojatno bušenje lica i tijela kojem se podvrgavaju oni odabrani da na sebe preuzmu grijehe drugih. Svim odabranima zajedničko je žrtvovanje, pa tako i Kennethu Baeu koji je vjerovao da zbog svog poziva mora riskirati život kako bi ušao u Sjevernu Koreju širiti Božju riječ. Naposljetku doznajemo da je cilj Odabranog vidjeti svijet očima Boga kako bi nama ostalima objasnio što to znači.


Nikola Kučar
Možda ste propustili...

U PRODAJI NOVI ALBUM MATIJE DEDIĆA – TAJNA VJEŠTINA

Još jedan pozornosti vrijedan album

TREĆA SEZONA “NAVY CIS NEW ORLEANS” NA FOX CRIMEU

Kada se pretjerana dekadencija omakne kontroli

20 GODINA ZAJEDNIŠTVA

Ključ uspjeha Nove TV su ljudi

Najčitanije iz rubrike