Novosti
U BRUXELLESU OTVORENO PREDSTAVNIŠTVO SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

Pet slavonskih županija zajedno će nastupati pred europskim institucijama
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Ured Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema otvoren je u utorak navečer u Bruxellesu, a njegov budući rad predstavljen je pred dvjestotinjak uzvanika na svečanosti organiziranoj u povodu hrvatskog Dana neovisnosti.

Zajednički nastup Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije kao jedinstvene regije pred europskim institucijama pozdravili su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu s kojima su predstavnici slavonskih županija prethodno održali sastanak, a čestitke slavonskim županima uputila je i buduća potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Da je zadaća europarlamentarnih zastupnika otvarati vrata projektima i idejama koje dolaze iz Hrvatske složili su se zastupnici Željana Zovko, Ruža Tomašić i Fred Matić koji su zajedno s Karlom Resslerom i Valterom Flegom primili slavonsku delegaciju u Europskom parlamentu. Zastupnici su se stavili na raspolaganje i za turističku promociju istoka Hrvatska te zatražili inpute za novu financijsku omotnicu za koju će trijalog trajati idućih godinu dana.

- Projekti koji su značajni za razvoj istoka Hrvatske povezuju naše županije i ovaj zajednički nastup pred europskim institucijama nastavak je uspješne suradnje pet župana i na nacionalnoj razini. Inicijativa je došla od osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, zaživjela je već na nekoliko primjera, od brendiranja istoka Hrvatske kao jedne turističke destinacije, održavanja Dana hrvatskog turizma na kontinentu te otvaranja ovog ureda - rekao je predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema smješteno je u ured Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, a vodit će ga Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije. U uredu će raditi i stručni savjetnici iz ostalih županija. Rad ureda financira svih pet županija razmjerno svojoj veličini, a cilj mu je suradnja u realizaciji projekata od strateškog interesa za područje svih pet županija te održavanje sastanaka s relevantnim dionicima iz EU institucija i predstavnicima RH u Bruxellesu.

Igor MIKULIĆ
Rad ureda financira svih pet županija razmjerno svojoj veličini, a vodit će ga Toni Žufić