Regija
POGODNOST ZA UČENIKE

Za produženi boravak uvjete
ima jedna vinkovačka škola
Objavljeno 10. listopada, 2019.
U OŠ I. Mažuranića đaci pišu zadaću, uče, imaju kreativne radionice i vrijeme za odmor
VINKOVCI - Osnovna škola Ivana Mažuranića jedina je u Vinkovcima podnijela gradskom Upravnom odjelu društvenih djelatnosti zahtjev za ustrojem odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka za školsku godinu 2019./2020. pa je ovo jedina vinkovačka osnovna škola, od njih sedam, koja ima, na radost roditelja, ali i učenika, produženi boravak nakon redovite nastave. Ovu školu pohađa 395 učenika u 18 razrednih odijeljenja, a ove su godine upisali dva razreda prvašića, ukupno njih 52.
Marina Markić, ravnateljica OŠ Ivana Mažuranića, kaže kako su, iako rade u dvije smjene, uspjeli pronaći prostor za produženi boravak za dvije grupe, jedna za 1. i 3. i druga za 2. i 4. razred, i ističe da je zanimanje roditelja jako veliko.


- Od nove školske godine našim učenicima od 1. do 4. razreda, za njih 24, omogućen je produženi boravak, odnosno poseban oblik odgojno-obrazovnog rada u kojemu su učenici, osim obavljanja školskih obveza, pisanja zadaće, ponavljanja gradiva i učenja, uključeni u niz kreativnih radionica, a imaju i vrijeme za odmor, igru i sportske aktivnosti. Učitelji rade i na razvijanju njihovih socijalnih, emocionalnih i kognitivnih vještina. Za roditelje to znači da je njihovo dijete prije ili poslije nastave, ovisno o smjeni, u sigurnim rukama i da će odraditi veći dio školskih obveza. Sve to uspjeli smo ostvariti jer imamo dovoljno prostora, ali i svoju kuhinju i blagovaonicu - kaže ravnateljica Marina Markić dodajući kako se škola uistinu može pohvaliti odličnom opremljenošću jer u svakoj su učionici računalo, projektor i pametna ploča, imaju informatičku učionicu s 28 računala, a u postupku je i nabava 3D printera, koji će služiti malim robotičarima.


Škola je još u svibnju provela anketu među roditeljima o zainteresiranosti za organiziranje produženoga boravka.


- Rezultati su pokazali da je velik broj roditelja zainteresiran, a to nam je bio vjetar u leđa da u suradnji s Gradom pokrenemo cijelu priču. Roditelje produženi boravak njihove djece u školi košta oko 250 kuna mjesečno, u što je uključen svakodnevni obrok, sufinanciranje učitelja i ostali didaktički materijali - kaže Marina Markić.
Ostale vinkovačke škole, nažalost, uvjete za ovakav program još uvijek nemaju, no i to bi se trebalo uskoro promijeniti jer, nakon vrtića, Grad je počeo ulagati i u obnovu škola. Osnovna škola Ivana Mažuranića pak najmlađa je i najsuvremenija vinkovačka škola, opremljena prema svim najvišim školskim standardima i zasad je jedina koja si je mogla priuštiti produženi boravak.
Miroslav Flego
Nijedna škola nema dovoljno prostora
Ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša, Dario Dragun, kaže da je najveći problem blagovaonica, ali u sljedećoj godini planiraju proširenje i uređenje cijelog kuhinjskog prostora, gdje će biti prostora za produženi boravak i apliciranje prema Gradu.

- Naša škola nema uvjete ni za ove odjele koje imamo. Građena je za dva, a imamo tri odjela i sav prostor koji smo mogli pretvorili smo u učionice. Bez nove gradnje nemamo nikakvih uvjeta za produženi boravak - kaže ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Damir Burić. Ivan Županić, ravnatelj OŠ Josipa Kozarca, kaže da zasad kod njih ništa od produženog boravka jer jednostavno nemaju prostora, ni u OŠ I. G. Kovačića "nema ni prostornih ni organizacijskih uvjeta, a slični razlozi su i u ostalim školama.
Možda ste propustili...

GRAD BELIŠĆE DONIRAO AKTIVNU UDRUGU

Za umirovljene policajce 40 šuškavaca

VODOKOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Za vodoopskrbu 384 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

''SEOSKA PRIJESTOLNICA VSŽ - ĐELETOVCI 2019.''

Đeletovci brojnim projektima za boljitak sela

2

VELEUČILIŠTE IZRADILO APLIKACIJU

Studenti će ljudsko tijelo upoznati preko virtualne stvarnosti

3

UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI

Lani dobar urod žira, otkupljeno 700 tona