Regija
UREĐENJE VALPOVAČKE OSNOVNE ŠKOLE

Osim energetske obnove dobivaju i učionicu u prirodi
Objavljeno 10. listopada, 2019.
VALPOVO - Organizirani stručni izlet za sve učitelje, samo je bio točka na "i" ovogodišnje proslave Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, koji se u valpovačkoj Osnovnoj školi Matije Petra Katančića uz početak nove školske godine dočekuje u nikad boljim uvjetima za rad i boravak učenika i nastavnog osoblja.Naime, šest desetljeća nakon gradnje škole, ova školska godina za 607 valpovačkih osnovaca i njihove učitelje počela je u uvjetima na kojim bi im mogle pozavidjeti i mnogo veće sredine od ove. Završena je sveobuhvatna energetska obnova školske zgrade u koju je uloženo oko 7,1 milijun kuna, i u sklopu koje je kompletno postavljena izolacija na objektu i sportskoj dvorani, uređena fasada, zamijenjena dotrajala stolarija te ulazna vrata, čime je vizura cijelog objekta kompletno izmijenjena. Škola se ponovila i u LED rasvjetu, a dosadašnje se grijanje na loživo ulje zamijenilo novim energentom – peletima. Zahvaljujući svemu tome troškovi za energente u valpovačkoj bi osnovnoj školi trebali biti za 70 posto manji nego što su sada. Najveći dio troškova energetske obnove snosilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH kroz fondove EU-a u iznosu od 3.838.558,42 kune, zatim Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a s 2.014.289,99 kuna, dok je Osječko-baranjska županija za ovaj projekt energetske obnove zgrade stare više od pola stoljeća izdvojila 647.957,40 kuna.

No, ravnatelj škole Dalibor Košutić kaže i da to nisu jedine novine u ovoj školi u kojoj razrednu nastavu pohađa 291, a predmetnu nastavu 316 učenika te u sklopu koje djeluje i Osnovna glazbena škola s odjeljenjima u Valpovu i Belišću koju pohađa ukupno 134 učenika, a taj broj stalno raste. U školskoj kuhinji pak, od 580 učenika kuhanim obrocima hrani se 290 učenika.

- Sve naše učenike ove su godine dočekale i potpuno oličene učionice i školski prostori u čemu nam je uvelike pomogla Osječko-baranjska županija, osposobili smo lift u školi te napravili staze i prilaz ispred škole te opločili prostor oko fontane. Svi učenici razredne nastave, uključujući i naše Područne škole u Šagu, Nardu i Bocanjevcima, od ove su školske godine dobili i ormariće za osobne stvari koji su nabavljeni uz pomoć Grada Valpova, a početkom iduće školske godine dobit će ih i učenici predmetne nastave, poručuje ravnatelj Košutić, kojemu je u idućih nekoliko godina u planu i kompletno promijeniti unutarnju stolariju te podove u učionicama u matičnoj školi u Valpovu. L.Aničić
Kako bi djecu potaknuli na što češći boravak u prirodi i tu povremeno održavali nastavu, u valpovačkoj školi u završnoj je fazi izrada učionice u prirodi koju samostalno izrađuje školski majstor. Vijeće Mjesnog odbora Valpovo u cijelosti je financiralo materijal za ovaj objekt, Grad Valpovo je dao podršku, dok će Lions club Valpovo – Belišće cijele godine brinuti za uređenje cvjetnih gredica i zelenila oko istoga prostora koji će biti otvoren tijekom ovogodišnjeg Katančićevog jesenskog sajma, u petak, 11. listopada.Taj će prostor prema potrebi, biti ustupan i na korištenje gradskim udrugama za lijepog vremena i ljetnog razdoblja.

Osim planova za postavljanje vanjskih kamera koje bi spriječile vandalizam na tek oličenoj fasadi školske zgrade, u školi do kraja ove godine planiraju i oslikavanje jednog zida školske zgrade po uzoru na način kako je to bilo prije obnove. Na istom zidu trebao bi se nalaziti kolaž od sedam izabranih učeničkih radova s motivima iz školskog života, a još je u fazi odabir umjetnika koji bi trebao realizirati projekt.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike